„Matematikos Nobelio“ apdovanojimas įteiktas rusų kilmės Prancūzijos mokslininkui  (6)

Rusų kilmės Prancūzijos matematikas Michailas L.Gromovas už „revoliucingą indėlį į geometriją“ antradienį pelnė didžiausią prestižą turintį šios mokslo šakos apdovanojimą - Abelio premiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegijos karalius Haraldas V įteikė M.L.Gromovui 6 mln. Norvegijos kronų (2,36 mln. litų) premiją Osle vykusios ceremonijos metu. Norvegijos mokslų akademija Abelio premiją skyrė kovo 26 dieną. „Michailas Gromovas visada kelia naujus klausimus ir nuolat sugalvoja naujų idėjų, kaip išspręsti senas problemas, - sakoma premiją teikiančio komiteto pranešime. - Per savo (mokslinę) karjerą jis sukūrė išsamų ir originalų darbą ir iki šiol yra labai kūrybingas“. 65 metų M.L.Gromovas, kuris šiuo metu yra netoli Paryžiaus įsikūrusio Pažangiųjų mokslo studijų instituto (IHES) profesorius, tapo trečiuoju šį garbingą apdovanojimą pelniusiu Prancūzijos matematiku. 2003 metais Abelio premija buvo skirta Prancūzijos matematikui Jeanui Pierre'ui Serre'ui, o 2003 metais ją pelnė belgų kilmės mokslininkas Jacquesas Titsas (Žakas Titsas).

„Prancūzija yra visiškai nepakartojama. Jos istorija matematikos ir fundamentaliųjų mokslų srityje - nepaprasta, - M.L.Gromovas sakė naujienų agentūrai AFP po premijos teikimo ceremonijos. - Ši tradicija turėtų būti išsaugota. Būtų gaila, jeigu Prancūzija pasektų kitų šalių keliu ir sutelktų dėmesį į praktinius tyrimus, kurie, iš pirmo žvilgsnio, atrodo naudingesni“.

„Biologijai Prancūzija davė Pasteurą, medicinoje - Claude'ą Bernardą, o matematikoje - Poincare, - pridūrė mokslininkas. - Visi šie mokslininkai išgarsėjo, nes jiems buvo leista spręsti fundamentalias mokslo problemas ir atsidėti iš pažiūros abstraktiems tyrimams - tačiau nuo jų viskas prasidėjo“.

Abelio premija buvo įsteigta 2002 metais, minint Norvegijos matematiko Nielso Henriko Abelio (Nilso Henriko Abelio, 1802-1829) gimimo 200-ąsias metines.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: