Somalio merginas žavi prabangus piratų gyvenimas  (6)

Ekstravagantiškas 40 visureigių ir keturių motociklų kortežas atveža nuotaką į vestuves, kurios vyksta smėlėtame paplūdimyje prie Hobjo kaimo Somalyje, o sutemus automobiliai apšviečia ceremonijos vietą...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jaunikio, piratų vado, akis neužrišta juodu raiščiu, tačiau už diržo užkištas kardas ir peilis atrodo išties įspūdingai. „Didžiuojuosi, tad tapsiu vado žmona“, – sako Sahra Ali.

Piratavimas ypač svarbus daugeliui šio žvejų kaimelio gyventojų – čia žarstomos už pagrobtus laivus ir įgulų narius gautos išpirkos, tačiau nėra vandentiekio ir elektros. Įspūdingos išpirkos ir prabangus piratų gyvenimas suvilioja ne vieną – į jūros plėšikų gaujas stoja netgi vaikai, o merginos svajoja ištekėti už turtingo pirato. S.Ali pavydi kitos vietos merginos, tačiau ji taip pat puikiai suvokia, jog plėšikų vadui pakanka kartą suklysti, kad ji taptų našle.

„Po savaitės jis išeis į jūrą, o aš nesu įsitikinusi, ar vyras grįš gyvas ir sveikas“, – sakė ji.

Šiemet Somalio korsarai pagrobė beveik 30 laivų. Taigi 2009-ieji gali būti dar juodesni negu praeiti metai, kai prie Rytų Afrikos kyšulio veikiantys piratai pagrobė 42 laivus. Kitos šalys galiausiai atkreipė dėmesį į šią rykštę ir pasiuntė karo laivus prie rytinių Afrikos krantų, tačiau grėsmė būti sugautiems neatbaido nei patyrusių piratų, nei šio amato naujokų.

Vaikštinėdami saulėtame Hobjo paplūdimyje du vyrai sukerta rankomis, sutarę dėl naujo bendro žygio. Jie tikisi suvienyti pajėgas ir įkurti atskirą piratų gaują, kai gaus išpirkos dalį už dabartinės gaujos pagrobtą Graikijai priklausantį komercinį laivą „Ariana“.

„Viskas jau sutarta. Daugiau nebesitarsime, – garsiu iššaukiančiu balsu pareiškė 28 metų Roble. – Kai tapsiu investuotoju ir sėkmingai surengsiu dar dvi ar tris atakas, pasitrauksiu iš šio verslo, tačiau ne dabar“.

Hobjo kaime apstu pavyzdžių, įkvepiančių siekti pirato karjeros. Pasak Roble, vienas jo bendražygis anksti metė jūrų plėšiko amatą ir už pagrobtus laivus gautus pinigus investavo į dusūno (Somalyje paplitusio lengvojo narkotiko) prekybą. Šis verslas toks pelningas, kad buvęs piratas kasdien gali siųsti išnuomotus lėktuvus į kaimynę Keniją, kur auginama šio greitai gendančio narkotiko žaliava. „Jis leidžia dusūno gauti kasdien“, – aiškina Roble.

Prekyba narkotikais pelninga, tačiau Roble neketina imtis šio verslo. Draugai piratui papasakojo, kad jo veidas buvo parodytas televizijos reportaže apie Ukrainos laivą „Faina“, kurio pagrobimas tapo viena iš didžiausią rezonansą pasaulyje sukėlusių Somalio piratų atakų. „Norėčiau pasielgti taip pat ir prisidėti prie jo, tačiau mane prigąsdino kai kurie buvę bendražygiai. Aš labai bijau keliauti“,– sakė jis.

Televizijai parodžius Roble nuotraukas, jis taip pat nebegali išvykti iš Somalio į Europą kaip vienas iš pabėgėlių, tačiau vienas jo pažįstamas piratas paklojo 16 tūkst. dolerių, kad patektų į Švediją. Roble norėtų mesti pavojingą amatą po kelių atakų, tačiau jo vietą mielai užims kiti.

13-metis Abdihafidas metė mokyklą ir pabėgo iš namų. Berniukas įprato kramtyti dusūną ir rūkyti kaip dauguma korsarų, kuriuos jis nuolat mato Hobjo kaime. „Noriu tapti piratų būrio vadu, – sakė jis. - Žinau, kad esu gerokai per jaunas, tačiau palauksiu, kol ateis tinkamas metas“.

Kaip ir daugelis somaliečių, Hobjo seniūnas aiškino, jog piratavimo bangą sukėlė neteisėta žvejyba ir atliekų pylimas prie anarchijos krečiamos šalies krantų. Pasak Somalio gyventojų, jų šalis neturi karo laivyno ir pakrančių sargybos, kuri saugotų teritorinius vandenis, todėl čia be leidimo žuvis gaudo traleriai iš Europos ir Azijos, o užsienio laivai nebaudžiami verčia į jūrą nuodingas atliekas.

Seniūnas Saedas Adenas (Sajedas Adenas) sutinka, kad kažką reikia daryti, tačiau sako, kad piratavimas nėra išeitis. „Mėginome juos (piratus) išvyti, tačiau neturime žmonių ir ginklų, kad galėtume jiems pasipriešinti“, – skundėsi jis.

Kita vertus, vietos merginoms sunku atsispirti piratų turtams. „Nenoriu ištekėti už pirato, tačiau laikas bėga ir spaudžia susirasti vaikiną piratą, nes jis turtingas“, – sakė 24 metų Halima, kuri laikoma jau per sena gyventi nesusituokusi.

Praėjusį mėnesį BBC naujienų tarnyba pranešė, jog apie 200 piratų, susirinkę Somalio šiaurėje, nusprendė mesti šį verslą. Susitikę su vietinių bendruomenių lyderiasi ir išeiviais iš autonominio Puntlando regiono, jie pažadėjo daugiau nebepiratauti jūrose.

Piratų atstovas Abshiras Abdullah (Abširas Abdula) sakė raginęs kitas piratų grupes paleisti visus sulaikytus laivus ir įkaitus, o mainais gauti amnestiją. Vietinių bendruomenių lyderiai kaltino piratus, jog šie daro blogą įtaką gyventojams.

Tačiau neaišku,  ar tai tikrai sąmoningas apsisprendimas, ar tiesiog bandymas susikrovus pakankamą pinigų kiekį gauti oficialią amnestiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: