Laimis Žmuida. Gyvūnų globėjai vėl skriaus gyvūnus  (47)

Spalio 4-oji - Pasaulinė gyvūnų globos diena. Deja, šimtui benamių kačių Vilniuje šiais metais teks ne švęsti, o liūdėti. Ironiška, tačiau tokią "dovanėlę" joms padovanos žmonės save vadinantys Gyvūnų globėjais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Katė su ypatingu ženklu

Naciai liepdavo žydams nešioti specialų ženklą, kad visi matytų, jog paženklintasis yra žydas. Viduramžiais prostitutėms išdegindavo lelijos ženklą, kad visi žinotų, jog ji prostitutė. Anglijoje per pirmąjį pasaulinį karą dezertyrus pažymėdavo raide "D". Visi šie ženklai buvo daromi prievarta ir reiškė gėdą. Šiais laikais iš žmonių tyčiotis negalima, už prievartinį žmogaus kūno sužalojimą ar išniekinimą numatoma baudžiamoji atsakomybė. Tačiau šis įstatymas gina tik žmones, o ženklinti gėdos ženklu kates galima ir, netgi sako, kad tai yra humaniška.

Šiemet Vilniuje Gyvūnų globos draugija "Pifas" rengia akciją, kurios metu pagaus ir paženklins 100 benamių kačių. Visoms joms bus nupjauti kairės ausies galiukai. Vienas centimetras ausies. Tokių kačių Lietuvoje jau turime virš 300.

Nebijokite, joms neskaudės. Pagautoms benamėms katėms prieš tai yra padaroma anestezija. Taigi, jokio skausmo, žala tik galbūt moralinė, juk nemalonu vaikščioti su gėdos ženklu, bet gyvūnų globėjai, deja, įsitikinę, kad gyvūnai ne žmonės, jie tokių dalykų kaip gėda, orumas neturi. Gyvūnams, anot jų, yra visiškai vienodai ar vaikščioti be ausies, ar be uodegos, ar pusiau nuskustu kailiu. Svarbu, kad jie fizinio skausmo nejaučia, o garbė, orumas gyvūnams nepriklauso, su jais galime daryti ką norime.

Pagavus katę ir ją nuskausminus, jai ne tik ausies galiukas nupjaunamas, tačiau ir dar kai kas. Moksliškai kalbant katė sterilizuojama, liaudiškai - iškastruojama. Kaip bepavadinsi, bet reikšmė ta pati - sterilizuota katė nebegalės susilaukti palikuonių.

Pagauk-sterilizuok-paleisk

Ar norėtumėte, kad šį akcijos šūkį "pagauk-sterilizuok-paleisk" pritaikytų jums? Ne? Kodėl? Kaip tik tokią akciją gyvūnams organizuoja Gyvūnų globos tarnyba "Pifas". Ir kaip tik Gyvūnų globos dienos išvakarėse.

Pagalvokime, kam naudinga sterilizacija? Ar ji reikalinga katėms? Ar katės galės švęsti gyvūnų globos dieną linksmiau, jei bus sterilizuotos? Ar pagerės jų sveikata? Ar padaugės laimės? Ne. Sterilizacija reikalinga ir naudinga yra žmonėms.

Tarnybos manymu, valkataujančios katės sukelia žmonėms daug problemų: jos garsiai kniaukia rujodamos, jos platina ligas ir iškuisdamos šiukšlių konteinerius pridaro daug netvarkos. Todėl benamių kačių skaičių reikia mažinti.

Mums blogai - kentės gyvūnai

Gyvūnų globos tarnyba "Pifas" vadovaujasi nuostata, kad jeigu žmonėms blogai yra gyventi, tai reikia keisti ne žmonių gyvenimą, bet su tuo susijusių gyvūnų gyvenimus. Ir problemą siūlo spręsti keičiant ne žmonių gyvenimą, o kačių. Tarnyba teigia, kad sterilizacija yra pats humaniškiausias būdas sumažinti benamių kačių populiaciją. Tai yra netiesa.

Pirma, sterilizacija nesumažins kačių populiacijos, nes ji naikina pasėkmes, o ne priežastis. Net jei sterilizuotume visas valkataujančias kates, jų vis tiek daugėtų, nes vis naujos katės būtų išmetamos į gatvę ir daugintųsi.

Antra, sterilizacija jokiu būdu nėra humaniškiausia priemonė benamių kačių populiacijos mažinimui. Yra daug įvairių humaniškesnių būdų kaip mažinti kačių populiaciją. Štai keletas pavyzdžių.

Yra humaniškesnių būdų nei sterilizacija

Viena veiksmų grupė gali būti orientuota į pagrindinę kačių atsiradimo gatvėje priežastį - jų išmetimą:

  • galima raginti žmones neišmesti gyvūnų;

  • galima platinti informaciją ketinantiems išmesti gyvūną į gatvę, kad yra prieglaudos ar kiti žmonės, kurie galėtų ar netgi norėtų priglausti išmetamą gyvūną;

  • galima sugriežtinti įstatymus ir įvesti baudas žmonėms išmetantiems gyvūnus.

Kita veiksmų grupė gali būti orientuota į jau išmestų kačių dauginimosi gatvėje priežastį - jų mitybinę bazę:

  • galima raginti žmones susitvarkyti šiukšlių konteinerius - juos rakinti arba prižiūrėti, kad maisto likučiai atsidurtų kitame konteineryje iš kurio katės nesugebėtų pasiimti maisto;

  • galima raginti žmones nešerti valkataujančių gyvūnų, kad jų skaičius nedidėtų;

  • galima nustatyti miesto taisykles pagal, kurias draudžiama šerti benamius gyvūnus (beje, "Pifas", priešingai, kovoja, kad tokios taisyklės įvestos Kauno mieste būtų panaikintos, taigi daro blogą darbą, didinantį benamių kačių populiaciją);

  • galima mokyti moksleivius, jog šerdami benamį ar laukinį gyvūną mes padarome jiems meškos paslaugą.

Šiuos ir dar daug kitų dalykų galima padaryti panaudojus pinigus, kurie dabar yra surenkami sterilizacijai. Visi išvardinti kačių populiacijos kontrolės būdai yra tikrai humaniškesni už sterilizaciją. Ir visi būdai yra nukreipti į žmogaus gyvenimo keitimą, o ne į gyvūno gyvenimo "sutvarkymą". Vadovaukimės šūkiu - mums blogai, keiskime savo gyvenimą, savo įpročius. Štai tada ir bus patiems gyventi geriau, o ir gyvūnėlių be reikalo skriausti nereikės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Laimis Žmuida
(1)
(2)
(-1)

Komentarai (47)

Susijusios žymos: