Antropologas: šiuolaikinis vyras – ištižėlis  (48)

Dabartinėmis sąlygomis dauguma priešistorinių Australijos aborigenų lengvai aplenktų Usainą Boltą, pasiekusį pasaulio rekordą 100 ir 200 m bėgime, skelbia „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tutsių genties vyrai iš Ruandos per vyriškumo iniciacijos ceremoniją pagerino dabartinį pasaulio šuolių į aukštį rekordą – 2,45 m. Norintys įgyti tikro vyro statusą tutsiai turi sugebėti atlikti šuolius į aukštį, prilygstančius jų pačių ūgiui arba viršijančius jį. Statistinė neandertaliečių laikų moteris rankos lenkimo varžybose sugebėtų įveikti buvusį kultūristą ir dabartinį Kalifornijos gubernatorių Arnoldą Schwarzeneggerį. Šie ir daugybė kitų ne mažiau intriguojančių teiginių aprašyti Australijos antropologo Peterio McAllisterio knygoje „Manthropology“ („Vyro antropologija“), kurios paantraštė taip pat intriguoja: „Mokslas apie nevisavertį šių laikų vyrą“.

P. McAllisteris knygos mintį atskleidžia jau pirmajame įvado sakinyje: „Jei jūs tai skaitote, reiškia jūs (arba vyras, kuriam jūs nupirkote šią knygą) esate blogiausias vyriškos lyties atstovas istorijoje.“

„Jokių „jei“ ar „bet“ – dabartiniai laikai išties blogiausi, ir dabar gyvena blogiausi vyrai... Mes esame labiausiai apgailėtina vyriškos lyties Homo sapiens klasė iš visų gyvenusių mūsų planetoje.“

Išnagrinėjęs daugybę šaltinių P. McAllisteris pateikia pavyzdžių, kurie, jo giliu įsitikinimu, įrodo, kad šiuolaikinis vyras daugeliu aspektų, įskaitant fizinį pasirengimą pagrindinėms olimpinėms disciplinoms, tokioms kaip bėgimas ir šuoliai į aukštį, nusileidžia savo protėviams.

Išvadų apie bėgimo greitį, kurį Australijos aborigenai pasiekdavo prieš 20 tūkst. metų, antropologas priėjo ištyręs suakmenėjusius šešių vyrų, persekiojusių grobį, pėdsakus, išlikusius ežero dugne.

Ištyrus vieno iš vyrų, pavadinto T8, paliktus pėdsakus, paaiškėjo, kad bėgdamas klampia ežero pakrante jis sugebėjo pasiekti 37 km/h greitį. Palyginimui, U. Boltas per praėjusių metų Pekino olimpines žaidynes pasiekė rekordinį 42 km/h greitį, 100 metrų distanciją įveikęs per 9,69 sek.

Duodamas interviu Anglijos universitetiniame mieste Kembridže, P. McAllisteris pasakė, kad šiais laikais, užtikrinus treniruotes, sportbačius su metaliniais spygliais ir guma dengtus bėgimo takus, aborigenai medžiotojai galėtų pasiekti 45 km per valandą greitį.

„Galime spėti, kad bėgdami paskui gyvūną jie pasiekė maksimalų greitį“, – pasakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (48)