[Žinios trumpai] ES patvirtino šeštąjį sankcijų Rusijai paketą: kirto per skaudžiausias vietas  ()

Europos Sąjungos Taryba taip pat nusprendė įvesti individualias sankcijas asmenims, atsakingiems už Rusijos karių įvykdytus žiaurumus Bučoje ir Mariupolyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuolatiniai Europos Sąjungos atstovai, vadovaudamiesi gegužės 30 ir 31 dienomis vykusio neeilinio ES viršūnių susitikimo išvadomis, patvirtino šeštojo antirusiškų ekonominių sankcijų paketo teisinius tekstus.

ES sankcijos apima Rusijos naftos importo jūra embargą, taip pat „Sberbank“, „Rosselkhozbank“, Maskvos kredito banko ir vieno Baltarusijos banko atjungimą nuo SWIFT (tarptautinė tarpbankinė finansinės informacijos perdavimo ir mokėjimų sistema). Taip teigiama Europos Sąjungos Tarybos svetainėje paskelbtame pranešime spaudai.

Nauji apribojimai įvedami dėl vykstančio agresyvaus Rusijos karo prieš Ukrainą, remiant Baltarusijai.

„Uždraudžiame rusiškos naftos importą į ES ir taip atimame didžiulį Rusijos pajamų šaltinį. Atjungiame daugiau pagrindinių Rusijos bankų nuo tarptautinės SWIFT mokėjimo sistemos. Taip pat taikome sankcijas tiems, kurie atsakingi už žiaurumus, įvykdytus Bučoje ir Mariupolyje, ir uždraudžiame daugiau dezinformatorių, aktyviai prisidedančių prie prezidento V. Putino karinės propagandos“, – sakė ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellas.

Sankcijos taip pat paveiks Rusijos valstybinių televizijos kanalų transliacijas, kurias Kremlius naudoja kaip propagandos, manipuliacijų ir dezinformacijos apie karo Ukrainoje eigą, įrankį. Visų pirma, ES sustabdytas dar trijų Rusijos televizijos kanalų: „Rossiya RTR/RTR Planeta“, „Rossiya 24“ ir „International TV Center“ retransliavimas.

Sankcijų priemonės apima konsultavimo įmones, kuriom uždrausta teikti apskaitos, konsultavimo ir viešųjų ryšių paslaugas Rusijai, taip pat ir „debesų“ kompiuterijos paslaugas.

Eksporto apribojimai.

Be to, ES išplėtė fizinių ir juridinių asmenų, kuriems taikomi dvejopo naudojimo prekių ir technologijų eksporto apribojimai, sąrašą. Būtent, buvo išplėstas prekių ir technologijų, galinčių prisidėti prie Rusijos gynybos ir saugumo sektoriaus technologinio tobulinimo, sąrašas. Jame bus 80 cheminių medžiagų, kurios gali būti naudojamos cheminiams ginklams gaminti.

Individualūs sąrašai

 

Atskirai pranešime buvo nurodyti atskiri fizinių ir juridinių asmenų, atsakingų už Rusijos karių Bučoje ir Mariupolyje įvykdytus žiaurumus, sąrašai. Europos Sąjungos Taryba nusprendė taikyti papildomas sankcijas į oligarchų ir Kremliaus pareigūnų sąrašą įtrauktiems vadovaujantiems verslininkams ir jų šeimos nariams, taip pat gynybos sektoriaus įmonėms ir finansinėms organizacijoms, dalyvaujančioms karo nusikaltimuose Ukrainoje.

„ES griežtai smerkia agresyvų Rusijos karą prieš Ukrainą. Ji ragina Rusijos Federaciją nedelsiant nutraukti beatodairiškas atakas prieš civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą bei nedelsiant ir besąlygiškai išvesti visus savo karius ir karinę techniką iš visos Ukrainos teritorijos“, – sakoma pranešime, pabrėžė nuolatiniai ES atstovai.

 

Anksčiau buvo pranešta, kad Vašingtonas ketina sustiprinti antirusiškas sankcijas, jei okupuotas Chersono regionas bus prijungtas prie Rusijos Federacijos. Jungtinių Valstijų valstybės departamento pirmininkas Nedas Price'as gegužės 31 dieną pareiškė, kad Baltieji rūmai susirūpinę dėl Kremliaus bandymų įteisinti savo okupacines administracijas teritorijose, kurių Kyjivas laikinai nekontroliuoja.

Birželio 1 dieną „Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą Vokietijai, nes „Shell Energy Europe Limited“ atsisakė mokėti už jas rubliais. „Gazprom“ teigė, kad tiekimas bus atnaujintas, jei Vokietijos įmonė laikysis Rusijos prezidento Vladimiro Putino dekreto dėl atsiskaitymo už dujas rubliais sąlygų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()