Dirbtinis rublio kainos sukėlimas žiauriai smogė į pelningiausią Rusijai vietą: A. Lukašenka nebeturi kuo susimokėti už rusiškas dujas  (5)

Rusijoje dirbtinis rublio pervertinimas buvo pripažintas pavojingu: Centriniam bankui buvo pavesta sukurti dolerio kainos padidinimo iki 80 rublių mechanizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak vicepremjero Andrejaus Belousovo, šiandien yra realus poreikis išlaikyti dolerio kainą 70-80 rublių lygyje. Šiuo atžvilgiu Centriniam bankui ir šalies vyriausybei buvo suteiktos atitinkamos užduotys.

Nuo 2017 metų efektyviai veikiantis reguliavimo mechanizmas sankcijų akivaizdoje pasirodė netinkamas. Pats jų įvedimo faktas kartu su 300 milijardų dolerių aukso ir užsienio valiutos atsargų įšaldymu išprovokavo valiutos kurso nekontroliavimą.

Pirma, buvo staigus šuolis iki 120 rublių už dolerį, tada žlugimas iki 56 rublių. Kritinio ir nepateisinamai žemo lygio valiutos vertės palaikymas ėmė smogti kritiniams ekonomikos sektoriams. Naftos ir dujų įmonės negauna pelno iš išteklių pardavimo. Mokesčių įmokų įplaukų lygis sumažėjo perpus.

Šiuo atžvilgiu aktualus tapo naujo rublio balanso reguliavimo mechanizmo, labiau atitinkančio dabartines rinkos sąlygas, radimo klausimas.

A. Lukašenka nebeturi kuo susimokėti už rusiškas dujas

Šaltiniai teigia, kad prasidėjus karui tarp Rusijos Federacijos ir Ukrainos A. Lukašenka pateko į staigiai sustiprėjusio rublio spąstus.

Baltarusijos leidinio „Nasha Niva“ teigimu, prezidentu pasiskelbusio Aleksandro Lukašenkos režimas vėluoja mokėti Rusijai už dujas, papuolęs į valiutos spąstus. Žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad prasidėjus karui Baltarusija perėjo prie atsiskaitymo už dujas Rusijos rubliais, tačiau skaičiavimuose padarė rimtą klaidą.

 

Sankcijos, taip pat Rusijos vyriausybės finansinio bloko ir Centrinio banko veiksmai kardinaliai pakeitė rublio rinkos kursą, sustiprindami Rusijos valiutą.

Maskva kelis kartus nesėkmingai bandė nuleisti rublį, tačiau visi bandymai baigėsi nesėkmingai.

Taigi rublis kilo ne tik dolerio, bet ir euro bei Baltarusijos rublio atžvilgiu. Dabar Rusijos rublis kainuoja 56 rublius už dolerį, tačiau rinkos kursas pagal sankcijas be Rusijos centrinio banko apribojimų gali svyruoti nuo 80 iki 120 rublių.

 

Dėl naujo kurso už dujas Minskui tektų mokėti daugiau dolerių ar rublių, nei anksčiau, todėl A. Lukašenka nemoka, laukia, kol rublis susilpnės arba kol pavyks pakeisti kainos formulę sandoryje.

„Minskas nemoka mokėjimų pagal dabartinį kursą: jei sumokėsite vieną dalį, visa kita turės būti sumokėta pagal pirmąją, tokia yra „Gazprom“ politika“, – sako informuotas leidinio šaltinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(0)
(36)

Komentarai (5)