Nafta atpigo ~9%. Tai didžiausias kritimas nuo kovo mėnesio: kas vyksta?  ()

Antradienį nafta atpigo ~9%. Tai buvo didžiausias kritimas nuo kovo mėnesio. Jį sukėlė globalios recesijos baimė ir Kinijos lokdaunai, galintys sumažinti paklausą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brent markės nafta nusistovėjo 102,77$/bbl, atpigdama 9,5%. WTI atpigo 8,2%, iki 99,50$/bbl.

Tai didžiausias procentinis sumažėjimas nuo kovo 9 ir paveikė didžiausių naftos ir dujų kompanijų akcijas.

Ateities naftos kontraktų kainos sumažėjo kartu su gamtinių dujų ir naftos produktų kainomis.

Masinis COVID-19 testavimas Kinijoje sukėlė potencialių lokdaunų grėsmę, galinčių dar sumažinti naftos poreikį.

Shanghajus pranešė pradedantis masinį savo 25 milijonų testavimą, trukisntį tris dienas, taip stengdamasis atsekti infekcijas susijusias su ligos protrūkiu karaoke bare.

Nerimas, kad po liepos 4-osios šventimo kris kuro paklausa, irgi paveikė rinkas.

Dow Jones Industrial Average sumažėjo ~1%, tuo tarpu S&P 500 Index nukrito kiek mažiau, nei 1%. JAV gamtinių dujų kainos sumažėjo 4,7%, šildymo kuro ~8%, benzino pristatymui į Niujorko uostą – 10.5%.

Jei ištiks recesija ir gerokai sumažės energijos paklausa, gali laukti dar stipresnis kainos kritimas, sakė konsultavimo firmos Lipow Oil Associates prezidentas Andy Lipow.

„Ištikus recesijai ir pasiūlai viršijus paklausą, plataus vartojimo prekių rinka gali būti neatlaidi,“ sakė Lipow.

JAV Iždo departamento veiksmai pabrangino dolerį 1,3%, dėl ko doleriais denominuota nafta kitų valiutų turėtojams pabrango.

Euras nusileido į dviejų dešimtmečių žemumas, nes duomenys rodo, kad verslo augimas praėjusį mėnesį euro zonoje ir toliau lėtėjo, o dėl pragyvenimo kaštų augimo mažėjimas gali tęstis ir šį ketvirtį.

 

Pietų Korėjoje infliacija pasiekė beveik 24 metų aukštumas, didindama nerimą dėl ekonomikos augimo lėtėjimo ir naftos paklausos mažėjimo.

Nerimas dėl pasiūlos nedingsta, sesijos pradžioje pakeldamas WTI ir Brent kainą dėl tikėtinų tiekimo sutrikimų iš Norvegijos, kur streiką pradėjo jūros platformų darbininkai.

Sesijos gale Norvegijos vyriausybė įsikišo sustabdyti streiką, Reiters pranešė profsąjungos vadovas.

Didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja Saudo Arabija, dėl vos pakankamos pasiūlos ir užtikrintos paklausos pakėlė rugpjūčio naftos kainas pirkėjams iš Azijos beveik iki rekordinio lygio.

Tuo tarpu buvęs RF prezidentas Dmitry Medvedev sakė, kad Japonijos pasiūlymas rusiškos naftos kainą apriboti iki maždaug pusės jos lygio reikštų nmažesnę naftos pasiūlą rinkoje ir galėtų kainas iškelti virš 300-400$/bbl.


reuters.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()