Į karą siunčiami rusai šluoja lentynas: kalbama apie katastrofišką ažiotažą, dalies prekių paklausa augo tūkstančiais procentų  ()

Į karą mobilizuojami žmonės, jų giminaičiai ir draugai Rusijoje patys perka karinę įrangą ir būtiniausius daiktus. Išaugo maskuojamosios aprangos, šiltų apatinių drabužių, miegmaišių, pirmosios pagalbos rinkinių, neperšaunamų liemenių ir apsaugos priemonių (antkelių, šalmų, specialių ausinių) paklausa. Vien naktinio matymo akinių pardavimai, palyginti su ankstesniu mėnesiu, išaugo 8071 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos gubernijų vadovai kainų kilimą vadina spekuliaciniu ir jau užsiundė Federalinę antimonopolinę tarnybą pasirūpinti pardavėjais.

Novosibirske šarvines liemenes gaminančios bendrovės „Fillin“ direktorius Jevgenijus Rešetnikovas tai, kas vyksta, pavadino „katastrofišku ažiotažu“. Bendrovė išpardavė visas savo atsargas, o šimtai užsakymų laukia – juos pavyks išpildyti tik 2023 m. pavasarį.

Volgogrado srityje parduotuvių lentynos su uniformomis ir stovyklavimo įranga stovi tuščios: išparduoti miegmaišiai, turistiniai kilimėliai, baterijos ir nešiojami akumuliatoriai, indai ir termosai, šilumos generatoriai, lietpalčiai, termo apatiniai, įvairios apsaugos.

„Mums liepė nusipirkti ir atsinešti savo. Žmonės skuba po miestą ieškodami visų šių daiktų, o parduotuvės jau ištuštėjusios. Mums, turint omenyje, kad kai ką jau turėjome, pirkiniai kainavo 50 tūkst. rublių (885,28 euro*). Jei norite pilnos apsaugos: šalmo, neperšaunamos liemenės ir taktinės liemenės, pasiruoškite dar 120 tūkst. (2124,68 euro)“, – „forbes.ru“ sakė mobilizuoto vyro iš Volgogrado motina.

Primorės gubernatorius Olegas Kožemiaka pavadino nepriimtinu staigų Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiosios įrangos kainų kilimą ir nusiuntė paklausimą Federalinei antimonopolinei tarnybai. Buriatijos vadovas Aleksejus Cydenovas pažadėjo mobilizuoti karinių prekių pardavėjus, kurie nusprendė „per šį laikotarpį pasipelnyti, gauti superpelną“. Amūro srities vadovas sakė, kad regiono pareigūnai kartu su antimonopoline tarnyba surengs reidus spekuliantų parduotuvėse.

Antimonopolinė tarnyba jau išsiuntė užklausas kai kuriems prekybos tinklams, prašydama pagrįsti uniformų ir specdrabužių kainų padidėjimą.

Viskas frontui

Rinkos analitikos tarnybos „LikeStats“ duomenimis, rugsėjį prekių pardavimo apimtys pagal „karinės aprangos“ užklausą internetinėje parduotuvėje „Wildberries“ padidėjo 315 proc., palyginti su ankstesniu mėnesiu, ir siekė 31,6 mln. rublių (559 500 eurų). Per mėnesį buvo parduota daugiau nei 19 tūkst. įvairių karinės kategorijos prekių, t. y. 13,3 tūkst. daugiau nei rugpjūtį.

Kai kurių prekių kategorijų augimas matuojamas tūkstančiais procentų. Naktinio matymo akinių pardavimai, palyginti su ankstesniu mėnesiu, išaugo 8071 proc. (per mėnesį parduota produkcijos už 187 mln. rublių (3 310 965,14 euro)).

Kamufliažinių vyriškų žieminių kostiumų prekių pardavimai šoktelėjo 1 116 proc. iki beveik 401 mln. rublių (7 099 984 eurų). Karinių batų pardavimai rugsėjį išaugo 185 proc. iki 134 mln. rublių (2 372 563,25 euro).

 

Per mėnesį 850 proc. padidėjo termo apatinių pardavimai (460 mln. rublių (8 144 620,12 euro)). Nešiojamųjų radijo imtuvų parduota 56 proc. daugiau nei rugpjūtį (57 mln. rublių (100 922,47 euro)), o šaudymui skirtų ausinių – 93 proc. daugiau (apie 5 mln. rublių (88 528,48 euro)).

Prekių, kurių reikia karui, paklausa pradėjo kilti nuo rugsėjo 21 d. Šilti apatiniai drabužiai turbūt pirmas dalykas, apie kurį pagalvoja karo prievolininkai. Nėra vilties, kad karinis dalinys jų turės. Prekybininkai teigia anksčiau tokiu metų laiku niekada nepastebėję tokios skubos perkant termo drabužius. Keliais kartais daugiau nei įprastai parduodama ir miegmaišių, turistinių kilimėlių.

Pastebima, kad pirkėjai stengiasi neimti pernelyg pigių prekių, tačiau itin daug išleisti taip pat nesiruošia.

Antonas Larinas, bendrovės XWAY, kuri bendradarbiauja su tokiais pardavėjais kaip „Ozon“, „Wildberries“, „AliExpress“, „Yandex Market“, „SberMegaMarket“, generalinis direktorius teigia, kad per pastarąją savaitę smarkiai išaugo maisto konservų, baterijų ir išorinių akumuliatorių, kuprinių ir pirštinių pardavimai.

 

Kalbėdamas apie drabužius jis pabrėžė, kad šios kategorijos paklausiausios prekės – vyriškų termo apatinių – pardavimai per pastarąją savaitę išaugo daugiau nei 70 proc.

Klientų elgesį A.Larinas apibūdina kaip spontanišką: daug užsakymų, bet mažomis sumomis ir dažniau nei įprastai. Paklausios asmens higienos priemonės, drėgnos servetėlės, tualetinis popierius, daugelis patys susirenka ir pirmosios pagalbos rinkinius.

Labai pelningas verslas

Remiantis svetainėje pateikta informacija, šiuo metu „Avito“ skelbimų portale rasite beveik 3,7 tūkst. skelbimų, kurių pavadinime arba produkto aprašyme yra žodžiai „neperšaunama liemenė“. Dauguma skelbimų paskelbta nuo rugsėjo 21 d. Tačiau, kaip matyti iš jų turinio, svetainėje taip pat parduodamos šarvuotos liemenės, skirtos šratasvydžiui, mat vietoje apsaugai būtinų šarvinių plokštelių naudojami putplasčio lakštai.

„Avito“ šarvinių liemenių kaina svyruoja nuo kelių tūkstančių rublių iki 80 tūkst. rublių už vienetą (1 416,46 euro). „Forbes“ susisiekė su keliais svetainės pardavėjais. Vienas iš jų telefonu pasakė, kad turi 74 neperšaunamų liemenių komplektus.

 

Pirkėju prisistačiusiam „Forbes“ korespondentui prekeivis pasakojo per valandą pardavęs 42 neperšaunamas liemenes ir pridūrė, kad skambučiai nesiliauja. Kitas pardavėjas „Forbes“ pasakojo, kad neperšaunamas liemenes perka iš Kinijos per „AliExpress“. „Užsakėme tris neperšaunamas liemenes dar prieš visus įvykius, o dvi iš jų jau iškeliavo“, – rašė pardavėjas. Jis pridūrė, kad dabar iš „AliExpress“ laukia naujų kitos komplektacijos neperšaunamų liemenių.

Vieno skelbimo autorius ieško investuotojo, galinčio investuoti nuo 600 tūkst. iki 30 mln. rublių (10 623 – 531 170 eurų) į neperšaunamų liemenių gamybą. „Labai pelningas verslas ateinantiems trejiems-ketveriems metams. Mes užsiimame neperšaunamų liemenių ir šalmų pirkimu ir tiekimu įvairiems tikslams (jūs žinote, kokiems tikslams)“, – rašoma skelbime. Jo autorius nurodė, kad per mėnesį galėtų pristatyti 10 tūkst. šarvuotų liemenių po 40 tūkst. rublių (708,23 euro), pelnas nuo vieneto 8 tūkst. rublių (141,65 euro).

*Rublio kursas – iš svetainės „bankai.lt“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(8)
(-1)

Komentarai ()