Rusijai gresia didžiulis geopolitinis pralaimėjimas – skelbiama, kas vyksta su KSSO (Video)  (3)

Rusijos įtaka Pietų Kaukaze dėl Ukrainos pradėjo silpti, mano Dmitrijus Černyševskis. Pietų Kaukazas – ant globalių pokyčių slenksčio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią nuomonę išsakė Rusijos istorikas, politikas Dmitrijus Černyševskis savo asmeniniame vaizdo įrašų tinklaraštyje „YouTube".

Svarbiausias pastarojo meto įvykis, jo teigimu, buvo tai, kad Armėnija atsisakė įsileisti KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija) karius į savo teritoriją bendroms pratyboms. Maskvos sukurtas NATO analogas akivaizdžiai žlunga. „KSSO, kaip karinė organizacija, davė įsakymą gyventi ilgai", – sakė D. Černyševskis.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Armėnijos lyderis Nikolas Pašinianas neseniai pradėjo demonstruoti nepriklausomybę. Jis nori atitrūkti nuo Rusijos. „Jis buvo įklimpęs į tam tikrus taktinius kompromisus su Karabacho klanu, kariuomene ir Rusija. Nikolas Pašinianas turėjo galimybę sulaužyti visas šias pinkles, išvesdamas šalį iš sunkios padėties, kurioje ji atsidūrė dėl savo istorinės strategijos", – sakė rusų istorikas.

Istoriškai ryšiai tarp Maskvos ir Jerevano yra itin stiprūs. Rusija netgi turi karinę bazę armėnų Giumri mieste. Tačiau Kremlius niekada nebuvo geras sąjungininkas armėnams. Pavyzdžiui, rusai pasinaudojo konfliktu Karabache, kad įsitvirtintų regione, dažnai nepaisydami Jerevano interesų.  

 

„Dabar, kai Rusijos Federacija yra užsiėmusi karu Ukrainoje ir ten patiria pralaimėjimą, o Armėnija pralaimėjo karą dėl Karabacho, padėtis ten kardinaliai pasikeitė... Armėnijai gresia visiškas išnykimas", - sakė D. Černyševskis.

Rusija nepadeda savo sąjungininkei išsilaikyti. Pirma, ji nenori to daryti, antra, ji neturi tam nei jėgų, nei įtakos. Istorikas įsitikinęs, kad Armėnija galės išlikti tik su sąlyga, kai ji galutinai nutrauks santykius su Maskva, bet tuo pačiu susitaikys su kaimynėmis – Kazachstanu ir Turkija. Norėdama tai padaryti, turės atsisakyti Karabacho ir suteikti Baku kontrolę Lačino koridoriuje.

 

„Armėnija turi gerinti santykius su savo kaimynais tiurkais, o ne su Rusija... Tai išeitis iš KSSO, aljanso su Rusija likvidavimas, JAV parama, atsižvelgiant į taikos susitarimus su Turkija ir Baku", – sakė D. Černyševskis.

Jis pripažino, kad tai labai sunkus kelias, nes genocido ir karų atminimas gyvas ir neša skausmą. Istorikas neabejoja, kad galiausiai Rusijai teks visiškai pasitraukti iš Pietų Kaukazo. „Imperija turi žlugti, kad tautos galėtų bendradarbiauti tarpusavyje. Svarbu, kad Armėnija susitartų su kaimynais turkais, kad Pietų Kaukazas pasirinktų taikos kelią", – pareiškė Rusijos politikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(3)
(71)

Komentarai (3)