Kinijai prognozuojami precendento neturintys įvykiai: gali netekti supervalstybės statuso  ()

Jei tikėti nauju tyrimu, Kinijos gyventojų skaičius gali pražūtingai sumažėti vos per 30 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senstanti Kinijos visuomenė ir mažėjantis gimstamumas pastaruoju metu vyriausybei kelia nemažą susirūpinimą, o nauji surašymo duomenys atskleidė dar didesnį, nei tikėtasi, naujagimių skaičiaus sumažėjimą, praneša „South China Morning Post”.

Remiantis šiais duomenimis ir bendru nenoru turėti daugiau vaikų, 2050 m. šalies gyventojų skaičius gali sumažėti per pusę, rodo moksliniai tyrimai, paskelbti Siano finansų ir ekonomikos universiteto žurnale. Tai būtų tiesiog precendento neturinti kritimas. 

Tai nerimą kelianti prognozė, turinti rimtų pasekmių Kinijos, kaip pasaulinės supervalstybės, statusui, nors, teisybės dėlei, joje yra ir nemažai spėlionių.

Siekdama paskatinti poras turėti didesnes šeimas, Kinija neseniai išplėtė dviejų vaikų politiką iki trijų. Tačiau naująjį tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, kad pagrindinės kliūtys, trukdančios poroms kurti didesnes šeimas, atrodo, yra ekonominiai rūpesčiai ir socialinės paramos sistemos trūkumas, o ne valstybė, kuri jiems sakė „ne".

 

„Žmonės renkasi neturėti vaikų dėl didėjančio ekonominio spaudimo", – savo darbe rašo mokslininkai. „Taip pat labai trūksta vaikų gimdymo ir priežiūros paslaugų”.

 

Kinijos vyriausybė bandė padaryti būstą ir išsilavinimą labiau prieinamą, tačiau tyrinėtojai teigia, kad naujosios priemonės nėra pakankamai veiksmingos.

Tuo tarpu naujieji surašymo duomenys, kurie, anot SCMP, greičiausiai yra tiksliausi istorijoje dėl naujos metodikos ir kryžminių nuorodų praktikos, teigia, kad vaikai dabar sudaro 17 procentų Kinijos gyventojų, o vyresni nei 60 metų žmonės sudaro 18 procentų.

Tyrėjai teigia, kad tai pirmas kartas istorijoje, kai vyresnio amžiaus žmonių grupė pralenkė jaunesnes dėl mažėjančio naujagimių skaičiaus, kuris, remiantis visais turimais duomenimis, ir toliau krenta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(40)
(1)
(39)

Komentarai ()

Susijusios žymos: