Macronas kai ką sugalvojo. Skubiai prašo Kinijos pagalbos dėl karo Ukrainoje – kas vyksta?  ()

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas kreipėsi į Kiniją su planu, kuris, jo nuomone, gali paskatinti Rusijos ir Ukrainos derybas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė leidinys „Bloomberg“.

Teigiama, kad E. Macronas nurodė savo patarėjui užsienio politikos klausimais Emmanueliui Bonne‘ui bendradarbiauti su aukščiausiu Kinijos diplomatu Wang Yi, kad būtų sukurta struktūra, kuri galėtų būti naudojama kaip pagrindas būsimoms Rusijos ir Ukrainos deryboms.

Leidinio šaltinių teigimu, prancūzų strategija numato, kad derybos įvyks šią vasarą, jei viskas klostysis gerai.

Tuo pačiu metu daugelis šalių skeptiškai vertina tai, jog Kinija gali būti neutrali tarpininkė, atsižvelgiant į jos „beribę draugystę“ su Rusija.

E. Macrono biuro atstovas patvirtino, kad E. Bonne‘as planavo pasikalbėti su Wang Yi, bet atsisakė komentuoti detales ir pridūrė, kad Prancūzijos sąjungininkai buvo informuoti apie bet kokią šalies iniciatyvą.

Pažymima, kad bet kokios būsimos derybos priklausys nuo kelių sąlygų, įskaitant sėkmingą pavasario Ukrainos puolimą, dėl kurio, šaltinių teigimu, bet kokių derybų metu Kyjivas atsidurs tvirtoje padėtyje.

Tuo pat metu kai kurie Europos pareigūnai nerimauja, kad pavojingai dideli lūkesčiai keliami Ukrainos kontrpuolimui, kuris gali būti nepakankamai lemiamas Kyjivui išlaisvinant visas Rusijos okupuotas teritorijas. Realesnis tikslas yra pasistūmėti maždaug 30 km į pietus, o tai padėtų galingiausiai Ukrainos artilerijai patekti į Rusijos tiekimo linijų diapazoną ir sudarytų sąlygas gilesniam proveržiui 2024 m.

 

Tai reiškia, jog Ukrainos sąjungininkės turės padidinti savo paramą, kad šalis galėtų atkovoti daugiau okupuotų teritorijų, nes bet kokios iki tol vykusios galimos paliaubų derybos gali baigtis tuo, kad Rusija išliks įsitvirtinusi didelėje Ukrainos teritorijos dalyje.

Anksčiau E. Macronas sakė, kad mato svarbų Kinijos vaidmenį ir kad dėl savo santykių su Rusija jis gali „paprotinti Maskvą“. Iki šiol Pekinas nerodė jokių ženklų, kad būtų pasirengęs daryti spaudimą Rusijos Federacijai išvesti savo kariuomenę.

Šaltinių teigimu, E. Macrono planas bus grindžiamas ilgalaikėmis saugumo garantijomis Ukrainai, kuriomis bus siekiama atgrasyti Rusiją nuo būsimų agresijos veiksmų. Sąjungininkai kol kas neatskleidžia detalių apie priemones, dėl kurių bus susitarta liepos mėnesį Lietuvoje vyksiančiame NATO lyderių susitikime, tačiau jomis bus siekiama padėti Ukrainai modernizuoti savo ginkluotąsias pajėgas ir tapti labiau suderinama su NATO kariuomene.

 

Balandžio pradžioje Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas lankėsi Kinijoje ir vedė derybas su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Susitikimo metu prezidentai susitarė pradėti sunkų darbą siekiant taikos tarp Rusijos ir Ukrainos.

Tačiau, anot žiniasklaidos, E. Macronui nepavyko pakeisti Xi Jinpingo pozicijos dėl Rusijos Federacijos karo prieš Ukrainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(25)
(-23)

Komentarai ()