„Nuostabios naujienos, jei tai tiesa“. JAV sklinda gandai, kas paliks savo postą  (1)

Colinas Kahlas buvo pagrindinė figūra formuojant JAV gynybos politiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas sakė, kad aukštas Pentagono politinis pareigūnas Colinas Kahlas, kuris nepritarė naikintuvų F-16 perdavimui Ukrainai, paliks savo postą liepą. Jis grįš į Stanfordo universiteto profesoriaus pareigas.

Politico“ rašo, kad kai C. Kahlas 2021 metais pradėjo dirbti gynybos sekretoriaus pavaduotoju politikos klausimais, jis pagal susitarimą su Stanfordo universitetu išėjo dvejų metų atostogų, kurios baigiasi šį pavasarį. C. Kahlas paprašė pratęsti savo atostogas iki liepos vidurio, kad galėtų paremti prezidentą Joe Bideną ir L. Austiną prieš NATO vadovų viršūnių susitikimą Vilniuje, sakė pareigūnas.

„Esame dėkingi už jo nepajudinamą atsidavimą ir įžvalgų intelektą. Aš asmeniškai vertinu Colino vadovavimą ir patarimus, man nuolat daro įspūdį jo rimtumas, atsidavimas Amerikos nacionaliniam saugumui ir pagarba valstybės tarnybai“, – sakoma L. Austino pranešime.

C. Kahlas buvo pagrindinis veikėjas formuojant JAV gynybos politiką įvairiais klausimais, ypač sinchronizuojant Ukrainai saugumo pagalbą.

Pasak Gynybos departamento atstovo spaudai, jo pareigas pradės eiti Sasha Baker, sekretoriaus pavaduotoja politikai.

„NBC News“ pirmą kartą pranešė apie numatomą C. Kahlo išvykimą. Sklido gandai, kad jis yra potencialus kandidatas pakeisti Jake'ą Sullivaną patarėjo nacionalinio saugumo klausimais poste, nors J. Sullivanas nenurodė, jog artimiausiu metu planuoja išeiti į pensiją. Tačiau C. Kahlas greičiausiai susidurs su sunkiu Senato atsakomuoju svarstymu, kol gaus dar vieną patvirtinimą eiti bet kokias administracijos pareigas.

 

C. Kahlas buvo žaibolaidis Kapitolijaus kalvoje nuo tada, kai prieš dvejus metus buvo patvirtintas prieštaringai vertinamo Senato. Visi respublikonai jam priešinosi. Jis sulaukė respublikonų senatorių kritikos dėl savo ankstesnių „tviterinių“ žinučių, kritikuojančių Respublikonų partijos pareigūnus ir D. Trumpo administracijos politiką. C. Kahlas tuo metu atsiprašė už tai, ką jis pavadino „nepagarba“ socialiniuose tinkluose.

Respublikonai taip pat kritikavo jo, kaip B. Obamos administracijos nario, ankstesnes politines pozicijas Artimuosiuose Rytuose, o būtent jo paramą 2015 m. branduoliniam paktui su Iranu. Senatas galiausiai patvirtino C. Kahlą 2021 m. balandį per įnirtingą balsavimą.

 

Vienas kritikas, senatorius Tedas Cruzas (R-TX), pavadino šį žingsnį „nuostabiomis naujienomis, jei tai tiesa“.

Jei jis paliks administraciją, Amerikai bus daug geriau“, – sakė jis.

C. Kahlas taip pat buvo vienas iš aukšto rango administracijos pareigūnų, nepritarusių JAV F-16 siuntimui į Ukrainą.

Nepaisant Kyjivo prašymo perduoti pažangesnių orlaivių, C. Kahlas teigia, kad F-16 siuntimas užtruks ne vienerius metus ir kainuos milijardus dolerių, tačiau pažymi, jog naikintuvai nėra pats skubiausias Ukrainos poreikis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: