Pasaulio pabaiga: mokslininkai papasakojo, koks pasaulis bus likus sekundei iki Apokalipsės  ()

Naujas tyrimas rodo, kaip pasikeis žmonių elgesys, jei jie žinos, kad netrukus ateis pasaulio pabaiga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šimtmečius žmonės domėjosi tuo, kas vyksta po mirties – mokslininkai ne kartą bandė tyrinėti mirčiai artimą patirtį ir tai, ką mes išgyvename jos metu. Tačiau lieka dar įdomesnis klausimas, kaip pasikeistų mūsų pasaulis, jei tikrai žinotume, kad tuoj ateis pasaulio pabaiga? Ar planeta pasiners į chaosą ir anarchiją, ar Žemėje įsivyraus taika? Naujame savo tyrime mokslininkai atsakė į šiuos klausimus, rašo „IFLScience“.

Tyrimą realiai atlikti gana sunku, nes vargu ar mokslininkams pavyktų atgaminti tokias sąlygas. Todėl jie rado kitą išeitį: panaudojo kompiuterinio žaidimo analogą – masinį kelių žaidėjų internetinį vaidmenų žaidimą (MMORPG) su atviru pasauliu „ArcheAge“.

Atkreipkite dėmesį, jog tyrimas buvo atliktas atliekant beta testavimą. Žaidėjai galėjo žaisti kaip įprasta, atlikdami užduotis, tyrinėdami žemėlapį, turtindami personažų charakterius ir rinkdami įrangą. Po 11 savaičių tyrėjai beta versijos testuotojams pasakė, kad po kelių dienų visas jų žaidimų pasaulis bus nušluotas – prarasti veikėjai ir visa pažanga.

Tyrėjų teigimu, toks įvykių posūkis iš tikrųjų yra kuo arčiau pasaulio pabaigos, nes žaidimo baigtis tiesiog neturi reikšmės ir galiausiai viskas bus prarasta.

Tada mokslininkai išanalizavo daugiau nei 270 milijonų įrašų apie žaidėjų elgesį žaidime, kai jie sužinojo, kad po kelių dienų ateis pasaulio pabaiga. Analizei buvo naudojami tokie duomenys:

  •      charakterio lygio didinimas;
  •      užduočių žurnalai.

 

Mokslininkai išsiaiškino, kad paskutinėmis dienomis „gyvenimas“ žaidime buvo stebėtinai taikus, išskyrus keletą pašaliečių, kurie mieliau žudė, jausdami savo nebaudžiamumą.

Tyrimo rezultatai rodo, kad nėra aiškių žmonių elgesio modelių, tačiau kai kurie asmenys vis tiek dažniau demonstruoja asocialų elgesį, pavyzdžiui, žudo kitus žaidėjus. Tyrėjai taip pat nustatė, kad žaidėjai dažniausiai atsisakė charakterio tobulinimo. Tikriausiai, jei iki Apokalipsės liko kelios dienos, vargu ar nuspręsime pabėgioti ir pereiti prie sveikos mitybos.

 

Komanda taip pat pažymi, kad žaidėjai, kurie liko iki galo, buvo taikiausi ir demonstravo žaidimui didžiausią lojalumą. Tuo tarpu žmonės, kurie anksti paliko žaidimą savo noru, buvo linkę demonstruoti asocialiausią elgesį.

Žinoma, tyrimas apsiriboja tuo, kas nutiko žaidime. Tačiau mokslininkai tikina, kad jiems vis dėlto pavyko nušviesti, koks bus mūsų pasaulis ir gyvenimas jame likus vos kelioms dienoms iki pasaulio pabaigos. Ir panašu, kad pabaiga bus gana taiki ir netgi teigiama, ką įrodo žaidėjų pokalbių analizė.

Atminkite, kad tai tik preliminari ataskaitos versija, tyrimas dar nebuvo recenzuotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(5)
(3)

Komentarai ()