Maskva bus įsiutusi. „Surastas mechanizmas, kaip Rusijos pinigai kompensuos karo žalą“  ()

Surastas žalos, padarytos dėl Rusijos Federacijos agresijos prieš Ukrainą, atlyginimo mechanizmas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai telemaratono metu sakė teisingumo ministras Denysas Maliuška, praneša „Ukrinform“.

„Surastas Rusijos padarytos žalos Ukrainai kompensavimo mechanizmas. Vakar Tokijuje įvyko G7 teisingumo ministrų susitikimas, kuriame pagrindinė diskusijų tema buvo teisinis atsakas į Rusijos Federacijos agresiją. Mūsų tarptautiniai kolegos puikiai supranta bendrą tikslą ir įsivaizduoja, kaip jis turi atrodyti“, – sakė D. Maliuška.

Jis pažymėjo, kad toks mechanizmas susideda iš trijų pagrindinių elementų. Pirmasis elementas yra nuostolių registro sukūrimas – tai visi foto ir vaizdo įrodymai, liudytojų parodymai ir kt.

„Jis jau įgyvendinamas. Sukurta tarptautinė organizacija, vadinama Tarptautiniu žalos registru“, – pažymėjo D. Maliuška.

Jis pabrėžė, kad prie šio mechanizmo jau prisijungė daugiau nei 40 šalių ir jos užtikrina finansavimą bei funkcionavimą.

Ukrainos pusė tikisi, kad registras bus sukurtas ir paleistas šių metų pabaigoje ir „bus įkelta informacija iš mūsų vidinio ir vietinio registro, taip pat kiti duomenys ir įrodymai, kurie bus prieinami“.

 

Antruoju elementu D. Maliuška pavadino kompensavimo komisijos, kuri svarstys reikalavimus ir pasakys, kiek, kam ir už ką Rusijos Federacija skolinga, sukūrimą.

„Čia taip pat sutariame su kolegomis. Tai tik teisinių formalumų klausimas. Tikimės, kad sprendimai ir diskusijos vyks vasaros pabaigoje - šių metų rudens pradžioje“, – pažymėjo teisingumo ministras.

Anot jo, trečiasis etapas – finansavimas, kuris yra pats sunkiausias. D. Maliuška pažymėjo, kad šis klausimas taip pat bus išspręstas, nes bus nustatytas žalos atlyginimo dydis. Jis pabrėžė, kad visos šiuo metu areštuojamos lėšos, visas turtas, kuris šiuo metu yra nacionalizuojamas, lėšos iš šio turto bus nukreiptos į atitinkamą kompensacijų fondą, kuris ir išmokės jas.

 

„Dirbame su kolegomis iš JAV. Neseniai jie konfiskavo vieno iš Rusijos oligarchų turtą. Bandomuoju režimu bandysime tokio konfiskavimo metu gautas lėšas pervesti į sąskaitą, kad tada šis mechanizmas galėtų veikti. Bet ši suma yra nedidelė, palyginti su padaryta žala. Atitinkamai dirbame, kad taptų areštuotas visas Rusijos Federacijos turtas Vakaruose ir būtų nukreiptas į kompensacijų sąskaitą“, – pridūrė ministras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(159)
(5)
(154)

Komentarai ()