Beprotiški vaizdai. Parlamente įvyko didžiulės muštynės (Video)  ()

Incidentas įvyko, kai Albinas Kurti kalbėjo apie priemones, skirtas sumažinti įtampą su etniniais serbais šiaurėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosovo parlamente kilo muštynės po to, kai opozicijos įstatymų leidėjas apipylė vandeniu ministrą pirmininką Albiną Kurti, kai šis kalbėjo apie vyriausybės priemones, skirtas sumažinti įtampą su etniniais serbais šalies šiaurėje.

Kosovo opozicinės partijos kritikavo A. Kurti politiką šiaurėje, dėl kurios santykiuose su pagrindiniais Vakarų sąjungininkais kilo įtampa.

 

 

JAV ir Europos Sąjunga darė spaudimą A. Kurti suvaldyti situaciją. Smurtas kilo gegužę, kai policijos remiami etniniai albanų merai pradėjo eiti pareigas po rinkimų, kuriuos plačiai boikotavo regiono etninė serbų dauguma.

Dešimtys žmonių buvo sužeisti per susirėmimus tarp vietos serbų ir Kosovo policijos bei NATO vadovaujamų taikdarių, taip kurstydami baimę dėl konflikto, panašaus į 1998–1999 m., per kurį žuvo daugiau nei 10 000 žmonių.

Trečiadienį A. Kurti paskelbė, kad sumažins specialiųjų policijos pareigūnų, dislokuotų prie keturių savivaldybių pastatų etninių serbų daugumos teritorijose Kosovo šiaurėje, skaičių ir kiekviename mieste surengs naujus mero rinkimus.

Šis žingsnis supykdė opoziciją, kuri teigė, kad A. Kurti mėnesiais „eksperimentavo“ ir pakenkė Kosovo tarptautinei pozicijai, kad vėliau pasitrauktų.

 

Įstatymų leidėjas Mergimas Lushtaku iš Kosovo demokratų partijos priėjo prie A. Kurti, kai šis kalbėjo, ir apšlakstė jį vandeniu, taip sukeldamas muštynes. Anksčiau jo pavaduotojas Besnikas Bislimi buvo suplėšęs piešinį su A. Kurti, kurį opozicija padovanojo ministrui pirmininkui.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad per chaosą A. Kurti buvo išlydėtas iš susirinkimų salės.

Jis sakė, kad šiaurės Kosove taiko įstatymus ir siekia tvarkos, dislokuodamas policiją ir naujus etninius albanus merus. JAV ir ES ragino jį laikyti merus toliau nuo šiaurės, kol situacija bus išspręsta.

Kosovas yra buvusi Serbijos provincija, kurios 2008 m. paskelbtos nepriklausomybės Belgradas nepripažįsta. Dauguma Kosovo etninių serbų taip pat atsisakė pripažinti Kosovo valstybingumą, kurį remia JAV ir dauguma ES šalių, bet ne Rusija ir Kinija.

 

Serbija padidino kariuomenės kovinę parengtį ir pagrasino karine intervencija, reaguodama į įtampą šiaurėje, kuri ribojasi su Serbija. Belgradas pasitraukė iš Kosovo 1999 m., kai NATO subombardavo šalį, kad sustabdytų albanų etninių separatistų puolimą.

ES abiem šalims pasakė, kad jos turi rasti savo ginčo sprendimą tarpininkaujant ES, kad galėtų prisijungti prie bloko.

Vakarų pareigūnai sustiprino pastangas suartinti abi puses, baimindamiesi, kad įtampa gali sukelti tolesnį nestabilumą Europoje, tęsiantis karui Ukrainoje. NATO išsiuntė papildomų karių į savo taikos palaikymo misiją Kosove, kad padidintų saugumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()