„Pinigų psichologija“. Ką kiekvienam verta paskaityti apie finansus  ()

Lietuvos gyventojų finansinio raštingumo lygis nėra aukštas, tad finansų ekspertai pataria, kaip pradėti domėtis ir daugiau laiko rasti finansinių žinių gilinimui. Dažnai skundžiamės, kad tam trūksta laiko, tačiau tam galima išnaudoti vasaros atostogas – juk skaityti knygas ar straipsnius portaluose apie pinigus galite tiesiog paplūdimyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos bankų asociacijos užsakymu šiemet atliktas gyventojų finansinio raštingumo indekso tyrimas parodė, kad šalies gyventojų žinios apie finansų valdymą tvirtėja labai palengva. Indekso rodiklis šiemet siekė 45 balus iš 100 galimų – per pastaruosius dvejus metus jis išliko nepakitęs, o per ketverius pakilo vos dviem punktais.

Šiaulių banko kasdienės bankininkystės direktorius Andrius Kamarauskas pabrėžia, kad finansinio raštingumo lygį galima didinti keliant žinių bagažą. „Dabar knygynuose galima rasti daug įdomių knygų, kaip elgtis su pinigais, pradėti taupyti ir investuoti. Turint laisvą minutę galima naršyti specializuotus finansų portalus ar žiūrint vaizdo epizodus „Youtube“. Informacijos yra daug, tereikia noro, šiek tiek laiko ir pasiryžimo ugdyti domėjimosi įprotį“ – teigia finansų ekspertas.

A. Kamarauskas apžvelgia paprastus būdus, kaip pakelti supratimą apie asmeninius finansus. Keli patarimai jums padės pakelti savo finansinį raštingumą į naują lygį.

Skaitykite apie finansus

Atraskite įžymiausių šių dienų autorių verslo literatūrą – tai padės jums suprasti pagrindinius finansinius terminus, strategijas, be to, taip gausite ir įvairių nuomonių iš šių laikų finansų ekspertų. Kuo įvairesniais šaltiniais remsitės, tuo platesnis bus jūsų finansinis suvokimas ir vėliau galėsite priimti finansinius sprendimus turėdami platų žinių lauką.

Štai kelios knygos, kurias galite perskaityti:

Morgan Housel – „Pinigų psichologija“. Knygoje „Pinigų psichologija“ Morganas Houselis dalijasi 19 trumpų istorijų, nagrinėjančių dažnai keistą žmonių santykį su pinigais, ir moko geriau suprasti vieną svarbiausių dalykų gyvenime.

Robert T. Kiyosaki – „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“. Įtraukianti istorija apie du skirtingą finansinį supratimą turinčius žmones. Autorius siekia pabrėžti daugelio žmonių daromas klaidas ir supažindinti su išties efektyviu finansų valdymo modeliu.

Spencer Johnson – „Kas paėmė mano sūrį“. Tai trumpas pasakojimas, kurį galima perskaityti vos per valandą, tačiau ko išmoksite, pravers visą likusį gyvenimą. Knyga primena tai, kad vietoje niekas nestovi ir kartais kiekvienam tenka susidurti su pokyčiais, kurie gąsdina ir juos būtina išmokti priimti.

Sekite finansų naujienas

 

Pradėkite sekti Lietuvos ir užsienio verslo naujienų portalus, verslo nuomonės lyderius socialiniuose tinkluose, užsisakykite žinomų dienraščių verslo skilčių naujienlaiškius. Taip matysite šių dienų finansų pasaulio „pulsą“ – seksite pasaulines ir vietos ekonomikos tendencijas, rinkos svyravimus ir pirmieji sužinosite įvykius, kurie gali turėti poveikį jūsų finansinei situacijai.

Pasauliniai verslo portalai. Jei mokate užsienio kalbų, pravartu sekti užsienio verslo naujienų puslapius, kurių daugelis turinį siūlo nemokamai – tai „CNBC“, „CNN Money“ ir kiti. Pasaulinės tendencijos greitai pasiekia ir Lietuvą, tad matydami pasaulio ekonomikos svyravimus, galėsite geriau pasiruošti netikėtumams ar atsiveriančioms galimybėms ir Lietuvoje.

 

Video tinklaraščiai. „Youtube“ galima rasti daug įdomių kanalų, kurių autoriais įdomiai ir paprastai supažindina su finansų valdymo pagrindais, investavimo pradžiamoksliu, moko išvengti pagrindinių klaidų – skolintis atsakingai, turėti pinigų atsargą ar suprasti sudėtingų finansinių produktų ypatumus. Vieni įdomiausių „Youtube“ kanalų apie finansus – „The Financial Diet“, „Learn to Invest“ ar „The Motley Fool“. Lietuvių kalba įdomiai apie sėkmingą verslą ir piniginius reikalus pasakoja „Proto industrija“ ir „Apie Jurgį“ kanalai.

Naujienlaiškis „Morning Brew“. Populiarus anglų kalba leidžiamas pasaulinis naujienlaiškis apžvelgia naujienas nuo akcijų biržų iki Silicio slėnio – viskas, ko reikia informuotai dienos pradžiai. Jauniems verslo profesionalams skirtas rytinis naujienlaiškis apžvelgia akcijų rinką ir pateikia trumpą informaciją apie svarbiausias dienos verslo naujienas.

Įsiklausykite į ekspertų patarimus

Sekite tiek viešai pripažintų finansų ekspertų patarimus, tiek konsultuokitės su specialistais. Norėdami pasikonsultuoti dėl taupymo ar investicijų kreipkitės į savo banką ir pasitarkite su banko finansų konsultantu, kuris jums patars dėl asmeninių finansų klausimų ir padės suformuoti ilgalaikį finansinį planą.

Analizuokite savo išlaidas

 

Įvertinkite savo asmeninį biudžetą: išanalizuokite savo mėnesinius išlaidų ir pajamų srautus. Kiekvieną mėnesį numatykite pinigų konkrečioms išlaidoms, taip galėsite lengviau stebėti savo finansinę būklę ir rasti sritis, kuriose galėtumėte taupyti. Lengviau skaičiuoti padės ir gausybė finansinių programėlių.

Svarbiausia - visuomet mąstykite kritiškai, ieškokite informacijos iš patikimų ir įvairių šaltinių bei stenkitės visapusiškai suprasti asmeninių finansų klausimus. Didinant savo finansinį raštingumą, galėsite geriau pažinti egzistuojančius finansinius įrankius bei paslaugas, priimti atsakingesnius ir labiau pagrįstus sprendimus. Taip žengsite link finansinės gerovės ir ilgalaikio finansinio saugumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()