XXI a. Rusijoje to dar nebuvo. Žlunga rublis. REPO sandorių kursas šoktelėjo iki beprotiško lygio  (1)

Pirmą kartą XXI amžiuje Rusijos ekonomika išgyvena prekybos deficitą: liepos mėn. jis siekė minus 0,1 mlrd. USD, mažėjant eksporto pajamoms, užsienio prekybai degraduojant iki mainų „rubliais“ schemų, o kapitalo išvedimas įgauna pagreitį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-11 XXI a. Rusijoje to dar nebuvo. Žlunga rublis. REPO sandorių kursas šoktelėjo iki beprotiško lygio  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol valiutų rinka pramušinėja dugną po dugno, eurui brangstant iki 107 rublių, o doleriui – beveik iki 98 rublių, tarpbankinio skolinimo užsienio valiuta rinka patyrė visišką žlugimą. Antradienį, rugpjūčio 8 d., laisvų dolerių įnešimo per REPO sandorius kursas šoktelėjo iki protu nesuvokiamų 33% per metus – tiek buvo pasiruošę mokėti bankai, kad paimtų trumpalaikę paskolą iš savo „kolegų“.

Tarpbankinėje rinkoje doleriai brangsta nuo liepos mėnesio: esant 5,5% FED palūkanų normai, dolerio REPO Rusijoje praėjusį mėnesį kainavo 7–12%, sako Andrejus Chohrinas, „Ivolga Capital“ generalinis direktorius. Rugpjūčio mėnesį valiutos deficitas smarkiai išaugo.

Vidutinis nemokamų dolerių įdėjimo kursas rugpjūčio mėnesį svyravo iki 18–19% per metus, pažymi Andrejus Chohrinas ir priduria, kad „yra panašus vaizdas“ ir eurais. Rusija vis dar kas mėnesį iš eksporto uždirba daugiau nei 30 milijardų dolerių, tačiau 40% sandorių atliekami „rubliais“ ir valiutos į rinką neatneša. Beveik trečdalis sumokama juaniais, kurie iš karto grįžta atgal į Kiniją mokėti už importą.

Todėl didžiausi eksportuotojai biržoje parduoda vidutiniškai tik 300-350 milijonų dolerių per dieną – 60% mažiau nei prieš metus. Jei neįtrauksime „rublių schemų“, tai Rusijos ekonomika bent jau XXI amžiuje pirmą kartą išgyvena prekybos balanso deficitą: liepos mėnesį jis siekė minus 0,1 mlrd. USD.

 

Nuo metų pradžios doleris pabrango 40 proc., ir tai ne riba: kursas sieks 100:1, prognozuoja „Alfa-Bank“, „Tinkoff“, „Freedom Finance“ ir „Alor Broker“. Kas bus toliau, vargu ar suprantama, galbūt net Centriniame banke, sako Romanas Blinovas, IC „Russ-Invest“ vyresnysis prekybininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(85)
(3)
(82)

Komentarai (1)