Neįtikėtina. Kaip Erdoganas sureagavo į rusų puolimą prieš turkų laivą  ()

Ankara nori, jog Vakarai sutiktų su Rusijos reikalavimais atnaujinti grūdų eksportą prižiūrint JT ir Turkijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau trys dienos, kaip Turkija vis dar oficialiai nereagavo į rusų ataką prieš turkų laivą.

Rusijos laivo išpuolis prieš Turkijos prekybinį laivą prie Turkijos krantų yra Kremliaus bandymas išbandyti ribas, kas leistina santykiuose su Turkijos lyderiu Recepu Tayyipu Erdoganu. Apie tai rašo „Reuters“.

Leidinys pažymi, kad Turkija, turinti antrą pagal dydį kariuomenę NATO, kol kas viešai nereagavo į incidentą, įvykusį už 60 km nuo jos krantų.

„Tokio pobūdžio agresija, kuri vykdoma taip arti Stambulo - tai bendrų Turkijos teisių nepaisymas. Ankaros tylėjimas keistas, tačiau jis rodo, kad ji vis dar tikisi V. Putino vizito ir grįžimo prie grūdų susitarimo“, – sakė turkų analitikas Jorukas Isikas.

„Reuters“ primena, kad nuo tada, kai Rusija prieš mėnesį pasitraukė iš susitarimo dėl grūdų, Ukraina ir kai kurios Vakarų šalys stengiasi sukurti alternatyvius Ukrainos grūdų eksporto maršrutus. Tačiau Turkija, kuri bando palaikyti draugiškus santykius su Ukraina ir su Rusija, yra „tyliai prieš“. Ankara nori, jog Vakarai sutiktų su Rusijos reikalavimais atnaujinti grūdų eksportą prižiūrint JT ir Turkijai.

Buvęs Turkijos diplomatas ir užsienio politikos analitikas iš Ankaros Aydınas Sezeras sakė, kad Rusijos su Palau vėliava plaukiojančio Sukru Okan patikrinimas techniškai vyko karo zonoje, atsižvelgiant į ankstesnius Maskvos ir Kyjivo pareiškimus dėl laivų, plaukiančių į priešo uostą.

 

Turkijai siunčiant į Ukrainą kovinius bepiločius orlaivius ir kitus ginklus ir skelbiant neutralumą kare, „labai sunku išlaikyti savo balsą šiuo klausimu“, sakė A. Sezeras.

Turkijos gynybos ministerijos atstovas, norėjęs likti anonimu, sakė, kad Ankara tiria antskrydį Juodojoje jūroje, bet daugiau informacijos nepateikė. Finansų ir analitinio portalo „Refinitiv Eikon“ duomenimis, po incidento laivas išplaukė į Rumunijos teritorinius vandenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(27)
(-25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: