„Tai istorinis momentas.“ Veržiasi 3 laivai. Ką padarė su Rusijos blokada  ()

Pirmą kartą nuo plataus masto karo pradžios trims laivams su Ukrainos metalurgų produkcija pavyko prasiveržti pro šalies agresorės surengtą Ukrainos blokadą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2022 metų vasario 24 dienos Ukrainos uostuose užblokuoti laivai „Primus“, „Anna Tereza“ ir „Ocean Courtesy“ išplaukė iš Odesos ir Pivdenny uostų. Šie laivai tapo atitinkamai antruoju, trečiuoju ir ketvirtuoju laivais, kuriems pavyko išplaukti iš Ukrainos uostų, nutraukus „grūdų sutartį“.

Atblokuotuose laivuose yra Ukrainos metalurgų ir kalnakasių gaminių, kurie buvo pagaminti dar prieš prasidedant plataus masto karui. Būtent ten yra daugiau nei 76 000 tonų valcuoto metalo, pagaminto „Azovstal“, „Zaporizhstal“, „Kametstal“ ir „ArcelorMittal Kryvyi Rih“ gamyklose, taip pat 172 000 tonų geležies rūdos koncentrato, pagaminto „Metinvest Group“. Dabar Ukrainos metalo ir geležies rūdos koncentratas keliauja pas užsienio pirkėjus, kurie už produkciją sumokėjo dar prieš prasidedant Rusijos agresijai.

Ukrainos verslui laivus iš pusantrų metų nelaisvės pavyko išvaduoti bendromis Prezidentūros kanceliarijos, Infrastruktūros ministerijos, Ukrainos karinio jūrų laivyno ir kitų dalyvaujančių Ukrainos teisėsaugos institucijų pastangomis.

Jūros blokados nutraukimas laivams su ukrainietišku plienu yra istorinis momentas, pirmasis žingsnis link visiško eksporto jūra atblokavimo visiems Ukrainos produktams: trąšoms, metalui, rūdai, maistui, vamzdžiams, įrangai ir kt., todėl tai paspartins Ukrainos ekonomikos atsigavimą, kuris patyrė milžiniškus nuostolius, ypač dėl Rusijos Federacijos neteisėtos Ukrainos uostų blokados.

 

Visiškas uostų atblokavimas visų rūšių kroviniams leis ne tik grąžinti Ukrainai jūrinės valstybės statusą, bet ir taip pat atneš Ukrainos ekonomikai papildomų dešimčių milijardų dolerių pajamų užsienio valiutos per metus, valstybės biudžetui – šimtus milijardų grivinų papildomų mokesčių pajamų, o šimtams tūkstančių ukrainiečių – darbo vietų ir stabilių pajamų šeimos biudžetui“, – komentavo „Metinvest Group“ generalinis direktorius Oleksandras Vodovizas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(102)
(6)
(96)

Komentarai ()

Susijusios žymos: