Jie pakeitė pasaulį. TOP 5 didžiausi žmonijos genijai  ()

Daugelis žmonių, naudodami skirtingus kriterijus ir metodus, bando nustatyti skirtingų istorinių asmenybių intelekto lygį. Vienas iš labiausiai paplitusių intelekto matavimo būdų yra IQ arba intelekto koeficientas. Tai rodiklis, kurį galima gauti naudojant specialius testus, kuriais tikrinamas loginis mąstymas, atmintis, suvokimas ir kiti pažintiniai gebėjimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidutinis IQ lygis pasaulyje yra apie 100 balų, o žmogus, kurio šis koeficientas viršija 140 balų, laikomas genijumi. Tačiau IQ nėra vienintelis intelekto rodiklis. Kai kurie žmonės turi nepaprastų gabumų tam tikrose srityse, pavyzdžiui, meno, mokslo, išradimų ar filosofijos. Tokie žmonės gali turėti didelę įtaką žmogaus civilizacijos ir kultūros raidai.

Be to, intelektas gali būti įvairių formų, tokių kaip kūrybiškumas, intuicija, išmintis ar emocinis intelektas. Todėl sunku sukurti objektyvų protingiausių istorijos žmonių reitingą, kuriame būtų atsižvelgta į visus šiuos veiksnius.

Tačiau yra keli protingiausių istorijoje žmonių sąrašai, kurie yra pagrįsti įvairiais šaltiniais ir kriterijais. Štai vienas iš tokių, kuriame, pasak kai kurių autorių, yra 5 protingiausi žmonės žmonijos istorijoje:

Leonardo da Vinci (1452–1519). Italų tapytojas, skulptorius, architektas, išradėjas, inžinierius, anatomas, botanikas, geologas ir rašytojas. Jis laikomas vienu didžiausių visų laikų genijų. Jo meno kūriniai, tokie kaip „Mona Liza“ ar „Paskutinė vakarienė“, yra pasaulio tapybos šedevrai. Jo mokslinės ir techninės idėjos buvo savotiškos ateities pranašystės. Leonardo studijavo žmonių ir gyvūnų anatomiją, optiką, hidrauliką, aerodinamiką, mechaniką ir sukūrė įvairius prietaisus ir mašinas, tokias kaip sraigtasparnis, parašiutas, tankas, povandeninis laivas ar dviratis. Manoma, kad jo intelekto koeficientas buvo apie 220.

Albertas Einšteinas (1879-1955) vokiečių kilmės fizikas, Nobelio premijos laureatas. Fizikos srityje ši premija gauta 1921 m. Jis yra reliatyvumo teorijos, vieno iš šiuolaikinės fizikos pagrindų, autorius. Formulė E=mc2 tapo viena žinomiausių pasaulyje. Taip pat jis reikšmingai prisidėjo prie kvantinės mechanikos raidos, statistinės fizikos, kosmologijos ir kitų mokslo sričių. Jis buvo aktyvus visuomenės veikėjas, pasisakė už taiką ir nusiginklavimą, prieš rasizmą ir fašizmą. Jo IQ įvertintas apie 160.

 

Isaacas Newtonas (1643-1727). Anglų fizikas, matematikas, astronomas, filosofas ir alchemikas. Jis laikomas vienu iš klasikinės mechanikos ir matematinės analizės pradininkų. Atrado judėjimo ir visuotinės gravitacijos dėsnius, sukūrė spalvų ir optikos teoriją, išrado diferencialinį ir integralinį skaičiavimą, Niutono binomą ir kitus matematinius metodus. Jis taip pat studijavo astronomiją, chemiją, teologiją ir okultizmą. Manoma, jog jo IQ yra maždaug 190.

Gotfrydas Vilhelmas Leibnicas (1646-1716). Vokiečių filosofas, matematikas, logikas, teisininkas, istorikas ir politikas. Jis yra vienas iš be galo mažų skaičiavimų, nepriklausomai nuo Niutono, kūrėjų. Jis taip pat sukūrė dvejetainę skaičių sistemą, kuri yra šiuolaikinio kompiuterių mokslo pagrindas. G. Leibnicas buvo daugelio filosofijos, logikos, metafizikos, etikos, teodicijos ir kitų disciplinų darbų autorius. Jis pasiūlė monadų sampratą kaip pagrindinius tikrovės elementus. Manoma, kad jo IQ yra maždaug 205.

 

Viljamas Šekspyras (1564-1616). Anglų poetas, dramaturgas ir aktorius. Jis laikomas didžiausiu pasaulio literatūros rašytoju ir nacionaliniu Anglijos genijumi. Jo darbai apima įvairius žanrus, tokius kaip komedija, tragedija, istorija ar romantika. Tokios jo pjesės kaip „Hamletas“, „Romeo ir Džuljeta“, „Otelas“, „Karalius Lyras“ ar „Makbetas“ yra dramos ir poezijos šedevrai. Jo personažai atspindi žmogaus prigimties ir psichologijos įvairovę. V. Šekspyro IQ yra apytiksliai 210.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(18)
(5)
(13)

Komentarai ()