Maskva prisižaidė. Turkija atmeta Rusijos prašymą, skelbiamas naujas partneris  ()

Ankara naujos atominės elektrinės statybai pirmenybę suteikė ne RF.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos valdžia derasi su Kinija dėl naujos atominės elektrinės statybos. Rusija planavo plėtoti šį projektą, tačiau jos buvo atsisakyta. Apie tai rašo „Al-Monitor“.

Tikimasi, kad Ankara ir Pekinas artimiausiais mėnesiais pasirašys statybos sutartį, tai patvirtino šalies Energetikos ministerijos vadovas Alparslanas Bayraktaras. Yra žinoma, kad Turkija savo teritorijoje planuoja statyti tris naujas atomines elektrines.

Pirmąjį „Akkuyu“ projektą įgyvendina „Rosatom“, o rusai akivaizdžiai tikėjosi, kad jų bus pastatytos ir likusios stotys. Dar 2023 metų vasarą šiuo klausimu vyko labai aktyvios derybos su Maskva, tačiau turkai pasirinko KLR.

Toks sprendimas tikriausiai buvo priimtas po to, kai Kremlius bandė šantažuoti Ankarą projektu „Akkuyu“. Prisiminkime, kad Maskva šios atominės elektrinės statybas sustabdė 2015 metais po incidento Sirijoje numušus bombonešį „Su-24.“

 

Turkija nusprendė neberizikuoti strategiškai svarbia pramone, suteikdama Kremliui naujų svertų. Tai nebuvo vienintelis skandalas su „Akkuyu.“ Didelė Turkijos statybų bendrovė „IC Ictas“ apkaltino „Rosatom“ sąmoningai nuvertinus Turkijos rangovų skaičių projekte.

Be to, bendradarbiavimas su rusais šiandien itin problemiškas dėl šaliai taikomų didelio masto sankcijų už agresiją prieš Ukrainą. Ir tai tikriausiai taip pat turėjo įtakos Ankaros sprendimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(59)
(1)
(58)

Komentarai ()

Susijusios žymos: