„Hagoje Rusija vaidina auką, o Ukrainoje rodo savo tikrąjį veidą“  ()

Ukraina prašo Tarptautinio Baudžiamojo teismo atmesti šalies agresorės Rusijos protestą genocido byloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Ukrainos delegacijos narė Oksana Zolotareva rugsėjo 27 d., paskutinę posėdžių dieną, praneša „Babel“.

„Ponia pirmininke, teismo kolegija, kreipėmės į jus prieš pusantrų metų, nes mums labai reikėjo apsaugos. Mums reikia jūsų apsaugos ir šiandien. Rusijos teisininkai perskaitė mums nurodymus, kad valstybė turi laukti metų metus, kol teismas nagrinės bylą, ar vyksta genocidas. Ukraina tokios prabangos neturi“, – pabrėžė O. Zolotareva.

Ji pažymėjo, kad Ukraina buvo priversta kreiptis į teismą po to, kai Rusijos Federacija panaudojo melagingus kaltinimus genocidu kaip pretekstą išpuoliui, „piktnaudžiaudama savo teise pagal konvenciją“.

„Hagoje Rusija vaidina auką, o Ukrainoje rodo savo tikrąsias spalvas. Kaip mes stovėjome prieš jus, jie užpuolė Lvivą, per šį išpuolį žuvo civiliai ir sudegino jų namus bei labdaros organizacijos pastatą. Kitą dieną po 32 valstybių atstovų kalbos, Rusija paleido raketas, kurios pataikė į civilius taikinius visoje Ukrainoje“, – sakė O. Zolotareva ir pridūrė, kad šalis agresorė taip pat taikosi į uostų infrastruktūrą, vykdydama „akivaizdžias atakas prieš Ukrainos ekonomiką ir jos gebėjimą maitinti pasaulį savo grūdais.“

 

Be to, savo kalboje ji paminėjo Rusijos atstovų pasitelktas manipuliacijas faktais, Kyjivo srities Bučoje vykdytas masines civilių egzekucijas, okupantų vykdomą priverstinį ukrainiečių vaikų trėmimą.

„Jūsų jurisdikcija spręsti ginčą yra aiški. Jūsų svarstymas tebėra skubus“, - padarė išvadą O. Zolotareva.

Rugsėjo 25 dieną Rusijos Federacijos atstovai bandė įrodyti teismui, kad jis neturi jurisdikcijos nagrinėti šios bylos. Anot jų, Ukrainos reikalavimas tariamai nepagrįstas Genocido konvencija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: