[ŽT] Katastrofa „Gazprom“. „To niekada nebuvo per visą jo istoriją“  ()

Rusijos „Gazprom“ dar niekada nesiekė tokio žemo gamybos lygio per visą savo istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dujų gavyba Rusijoje sumažėjo iki 70-ųjų lygio, teigiama valstybinės energetikos bendrovės „Gazprom“ ataskaitoje, kurioje rašoma, kad dujų kiekis pirmąjį 2023 m. pusmetį siekė 179,45 milijardo kubinių metrų. Apie tai skelbia amerikiečių žurnalas „Newsweek“. Tai reiškia, kad dujų tiekimas vidaus ir užsienio rinkoms sumažėjo 26,5 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Šis drastiškas nuosmukis įvyko po to, kai 2022 m. Rusijos armija įsiveržė į Ukrainą, dėl ko buvo įvestos tarptautinės sankcijos ir sumažėjo Europos priklausomybė nuo Rusijos naftos ir dujų. Analitikai mano, kad Rusijos planai naudoti energiją kaip svertą žlugo, nes Europa rado alternatyvių šaltinių, tokių kaip amerikietiškos SGD ir Norvegijos bei Kataro tiekiamos dujos. Prognozės rodo nuolatinį Rusijos dujų eksporto į Europą mažėjimą, kuris iki 2026 metų gali nukristi iki 15 milijardų kubinių metrų.

Prieš karą 78% tiekimo iš Rusijos atiteko Vakarų Europos šalims. Siekdama kompensuoti nuostolius, Rusija siekia stiprinti prekybos ryšius su Kinija, tačiau Pekinas anksčiau atsisakė tiesti antrąją dujotiekio „Sibiro galia“ atšaką.

 

Nepriklausoma rusų kalba rašanti naujienų agentūra pranešė, kad „Gazprom“ „niekada per visą savo istoriją nesiekė tokio žemo gamybos lygio“ ir kad „paskutinį kartą panašus skaičius Sovietų Sąjungoje buvo pastebėtas 1978 m.“, kai pagaminta 372,1 mlrd. kubinių metrų dujų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(3)
(44)

Komentarai ()