Kas nutinka, kai žmogus išgeria kavos  ()

Kava – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, pasižymintis gaivinamuoju ir tonizuojančiu poveikiu. Bet kas nutinka žmogaus organizmui, kai jis geria kavą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kavoje yra kofeino – alkaloido, kuris stimuliuoja centrinę nervų sistemą, didindamas budrumą, koncentraciją ir nuotaiką. Kofeinas taip pat blokuoja adenozino, cheminės medžiagos, sukeliančios mieguistumą ir atsipalaidavimą, receptorius, todėl kava gali padėti kovoti su nuovargiu ir mieguistumu, ypač ryte ar darbo metu.

Kava taip pat veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padidina širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį. Taip yra dėl to, kad kofeinas padidina adrenalino – streso hormono, plečiančio bronchus ir sutraukiančio kraujagysles – gamybą.

Kava taip pat gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje dėl kafestolio – junginio, kuris blokuoja receptorius, atsakingus už „blogojo“ cholesterolio pašalinimą iš organizmo. Kava taip pat veikia virškinimo sistemą, skatina skrandžio sulčių gamybą ir greitina žarnyno motoriką. Tai gali būti naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo ar skrandžio sulčių trūkumo, tačiau per didelis kavos vartojimas gali sudirginti skrandžio gleivinę, sukelti skrandžio rūgštingumą ir skausmą epigastrijoje.

Kava taip pat turi įtakos inkstų funkcijai, sustiprindama diuretinį poveikį. Jei prarasti skysčiai nebus papildyti, tai gali sukelti dehidrataciją. Kava taip pat gali padidinti akispūdį, o tai gali neigiamai paveikti regėjimą. Be to, kava dažnai vartojama gali nudažyti dantų emalį geltonai. Taigi kava turi ir teigiamą, ir neigiamą poveikį žmogaus organizmui. Viskas priklauso nuo individualios reakcijos, sveikatos būklės ir išgerto gėrimo kiekio.

 

Apskritai rekomenduojama neviršyti trijų puodelių kavos per dieną ir negerti vėlai vakare ar nevalgius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: