Pirmą kartą istorijoje. Putinas turi naują ginklą. Kas nutiko Slovakijoje (Foto)  ()

Faktus tikrinančios organizacijos įrašą paskelbė netikru, tačiau visa tai buvo paskelbta per vėlai, nes balsavimas jau buvo įvykęs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialinės žiniasklaidos ir dezinformacijos ekspertas Pekka Kallioniemi soc. tinkle „X“ rašo, kad Putinas turi naują ginklą.

„Neseniai Slovakijoje įvykę rinkimai buvo pirmieji rinkimai, kuriuos paveikė dirbtinio intelekto sukurtos klastotės (angl. deep fake). Likus vos dviem dienoms iki balsavimo, buvo paskelbtas netikras garso įrašas, kuriame du opozicijos veikėjai diskutavo, kaip suklastoti rinkimus.

Faktus tikrinančios organizacijos įrašą paskelbė netikru, tačiau visa tai buvo paskelbta per vėlai, nes balsavimas jau buvo įvykęs.

Šis netikras garso įrašas galėjo būti pagrindinis veiksnys, lemiantis Roberto Fico vadovaujamos SMER – prokremliškos partijos, norinčios nutraukti bet kokią pagalbą Ukrainai, pergalę“, – rašo Pekka Kallioniemi.

Slovakų teigimu, šios klastotės neturėjo jokios įtakos rinkimų rezultatams. Rezultatus lėmė dešimtmečius besitęsiančios milžiniškos Kremliaus investicijos į dezinformacijos tinklą, apimantį šimtus paskyrų socialiniuose tinkluose ir „alternatyvioje“ žiniasklaidoje.

„Tiesą sakant, daugelis slovakų teigia, kad klastotės buvo prastos kokybės ir neturėjo didelės įtakos rinkimų rezultatams. Tačiau būsimuose rinkimuose vis tiek turėtume tikėtis tokios taktikos“, – pabrėžia Pekka Kallioniemi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()