Buvęs generalinis sekretorius siūlo priimti Ukrainą į NATO. Yra niuansas  ()

A. Rasmussenas sakė, kad Ukrainos narystės NATO klausimas negali būti vėl atidedamas kitiems metams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas siūlo priimti Ukrainą į Aljansą, tačiau Vašingtono sutarties 5 straipsnis neturėtų būti taikomas Rusijos okupuotoms teritorijoms.

Buvusio generalinio sekretoriaus pareiškimą cituoja „The Guardian“, praneša  „EP“.

A. Rasmussenas, ėjęs NATO generalinio sekretoriaus pareigas 2009–2014 m., tvirtina, kad Ukrainos dalinės narystės planas ne simbolizuos konflikto įšaldymą, o reikš ryžtą perspėti Rusiją, kad ji negali sutrukdyti Ukrainai prisijungti prie Aljanso.

„Atėjo laikas žengti kitą žingsnį ir pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO. Mums reikia naujos Europos saugumo architektūros, kurioje Ukraina būtų pačioje NATO širdyje“, – sakė jis.

Ukrainos narystės NATO šalininkus varžo tai, kad Aljanso sutarties 5 straipsnio dėl kolektyvinės savigynos išplėtimas visai Ukrainos teritorijai įpareigos NATO valstybes nares aktyviai ginti kariaujančią šalį.

A. Rasmussenas teigia, kad Rusijos valdomų teritorijų išbraukimas iš sutarties sumažins konflikto tarp Rusijos ir NATO grėsmę.

„Absoliutus 5 straipsnio garantijų patikimumas atgrasytų Rusiją nuo suintensyvėjusių atakų Ukrainos teritorijoje NATO viduje ir taip išlaisvintų Ukrainos pajėgas eiti į frontą“.

 

„Kad 5 straipsnis būtų patikimas, būtina pasiųsti aiškų signalą Rusijai, kad į bet kokį NATO teritorijos pažeidimą bus atsakyta“, – sakė A. Rasmussenas.

Jis teigė, kad tam tikra prasme pasiūlymas panašus į neskraidymo zonos įvedimą Rusijai, kad ji negalėtų skristi virš Ukrainos teritorijos ar siųsti raketų į Ukrainos miestus.

A. Rasmussenas pažymėjo, kad yra tam tikras istorinis precedentas: kai Vakarų Vokietija 1955 m. įstojo į Aljansą, 5 straipsnis galiojo tik jos teritorijai, o ne Rytų Vokietijai.

Jis nurodė tris pagrindines priežastis, kodėl Ukrainai turėtų būti pasiūlyta narystė. Pirma, Ukraina NATO veiktų kaip atrama prieš vis dar agresyvią Rusiją.

 

Antra, anot jo, reikia suvokti, kad pilkosios zonos yra pavojingos zonos, o neutralumo senąja prasme nebėra.

Galiausiai jis teigia, kad Ukrainos kariuomenė šiuo metu yra labiausiai mūšyje užgrūdinta kariuomenė Europoje ir gali tapti turtu bei pavyzdžiu kitoms Europos valstybėms.

Pasak buvusio NATO generalinio sekretoriaus, jei Ukrainai bus pasakyta, kad ji negali būti pakviesta prisijungti prie Aljanso, kol tęsiasi plataus masto karas iš Rusijos pusės, V. Putinui bus suteikta „pateisinimas nesibaigiančiam karo tęstinumui“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: