Mokslininkai rado legendinio Darvino klaidą  ()

Tyrinėtojai teigia, kad mokslininkas greičiausiai tapo susiklosčiusios visuomenės padėties auka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minint 150-ąsias Č. Darwino knygos „Žmogaus atsiradimas“ išleidimo metines, kritikuojamos jo teorijos apie lytį ir rasę, pabrėžiant jo klaidingų nuomonių įtaką visuomenės požiūriu. Knygoje „Įdomioji problema“ nagrinėjamos Č. Darvino idėjos apie seksualinę atranką kaip pagrindinį evoliucijos veiksnį ir kaip jos paveikė jo požiūrį į rasines grupes ir lyčių skirtumus.

Kaip rašo DW, 1871 metais išleista knyga „Žmogaus atsiradimas“ tęsė Č. Darvino darbą seksualinės atrankos, žmonių rasių raidos ir žmonių bei gyvūnų elgesio tema. Tačiau kai kurie jo teiginiai, ypač susiję su rase ir lytimi, atspindi to meto šališkumą. Č. Darvinas seksualinei atrankai priskyrė psichologinius bruožus, tokius kaip intelektas ir motiniška meilė, ir išreiškė nuomonę, kad vyrai iš prigimties yra drąsesni ir išradingesni nei moterys.

Knygos autoriai, tarp jų istorikai ir antropologai, Č. Darvino darbus vertina šiuolaikinių žinių kontekste. Jie pabrėžia moklininko nesugebėjimą priimti tam tikrų mokslinių tiesų, nepaisant turimų atitinkamų įrodymų. Jo požiūrio į senovės žmonių fosilijas ir lytis šališkumas, išreikštas susirašinėjime su garsia to meto mokslininke Antoinette Brown Blackwell, yra kritikuojamas.

 

Autoriai mano, kad Č. Darvino pažiūros, suformuotos pagal jo eros socialinius ir mokslinius standartus, prisidėjo prie nuolatinių sisteminių prietarų formavimo. Jie pabrėžia, kad jo klaidinga nuomonė apie rasę atspindi sisteminius įsitikinimus, o ne asmeninį rasizmą, ir toliau daro įtaką tokioms sritims kaip sveikatos priežiūros skirtumai ir socialinė nelygybė.

 

Nepaisant Č. Darvino indėlio į mokslą pripažinimo, autoriai išreiškia įvairias emocijas – nuo ​​jo mokslo pasiekimų pripažinimo iki nusivylimo jo šališkumu. Jie taip pat aptaria, kaip galėjo pasikeisti Č. Darvino pažiūros, remiantis šiuolaikinėmis žiniomis, o tai rodo, kad jis galėjo atmesti biologinę rasių sampratą. Šioje Prinstono universiteto išleistoje knygoje subalansuotai apžvelgiamas Č. Darvino palikimas, įskaitant jo mokslinius pasiekimus ir kritiškai išnagrinėjami jo trūkumai bei išankstiniai nusistatymai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(9)
(26)
(-17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: