„Pirmą kartą per 67 metus.“ Šiaurės Korėjoje žmonės balsavo prieš  (1)

Rinkimai pakrypo netikėta linkme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėjoje (KLDR) vyko eiliniai kandidatų į regionų ir miestų liaudies asamblėjų deputatus rinkimai, kuriuose pirmą kartą buvo galima balsuoti už vieną iš dviejų kandidatų (ši norma buvo įvesta tik š. m. rugpjūčio mėn.).

Rinkimai pakrypo netikėta linkme, nes pirmą kartą per 67 metus oficialiai buvo užfiksuoti balsai prieš išrinktus kandidatus į parlamentą. Apie tai šiandien rašė „Reuters“, remdamasi Šiaurės Korėjos valstybiniu leidiniu KCNA.

„Pranešdama sekmadienio rinkimų į regionų žmonių kongresus rezultatus, Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad 0,09% ir 0,13% rinkėjų atitinkamai balsavo prieš išrinktus kandidatus į provincijų ir miestų asamblėjas“, – pranešė „Reuters“.

Paskutinį kartą toks nesutarimas per rinkimus KLDR buvo oficialiai pripažintas tik 1956 metais, kai šalį valdė Kim Il Sungas, Kim Jong-uno senelis ir dabartinio Šiaurės Korėjos politinio režimo kūrėjas. Pačių regioninių ir miestų liaudies asamblėjų deputatų rinkimai KLDR vyksta kartą per 4 metus, o rinkėjų aktyvumas juose visada oficialiai viršija 99% (pagal šalies įstatymus rinkimuose dalyvauti privaloma).

 

Yra keletas nuomonių, kodėl KLDR vadovybė leido pasauliui matyti bent mažą procentą tų, kurie nesutinka.

Visų pirma, kaip rašo „Reuters“, tai gali reikšti bandymus „visiems parodyti normalios Šiaurės Korėjos visuomenės įvaizdį“. Antra, tai taip pat gali būti bandymas „sustiprinti savo teisėtumą kaimynų ir priešų“, ypač Vakarų demokratijų, akyse.

Trečias variantas, labiausiai tikėtinas, yra ženklas, kad KLDR gyventojai šiek tiek pasididina teises ir laisves, taip pat atsipalaiduoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai (1)