„Blokuojama viskas.“ Rusija smogė savo sąjungininkui  ()

Rusijos Federacija pradėjo ekonominį Armėnijos šantažą, kuri atsisako likti Maskvos įtakos orbitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maskva pradėjo ekonominį spaudimą Jerevanui, desperatiškai bandydama sustabdyti savo „vasalo“ pabėgimą. Rusijos pasieniečiai blokuoja prekybą su Armėnija, todėl kaimyninė šalis patiria didelių nuostolių. Tai pranešė „haqqin.az“. Rusijos ir Sakartvelo pasienyje esančiame Verchniy Lars poste rusai pradėjo stabdyti į Armėniją ir iš jos važiuojančius sunkvežimius. 

Ten, lapkričio 28 dienos duomenimis, susidarė maždaug 1,6 tūkstančio automobilių spūstis. Blokuojami tiek eksportiniai, tiek importiniai kroviniai. Rusai kalba įvairiais pasiteisinimais dėl eksporto stabdymo: blogos oro sąlygos, kaltinimai vežėjus nesilaikant sanitarinių normų, ieškant problemų su dokumentais ir pan. Tačiau vairuotojai įsitikinę, kad tikroji priežastis – pablogėję Armėnijos ir Rusijos santykiai.

Verta paminėti, kad ekonominis šantažas yra vienas mėgstamiausių Kremliaus metodų užsienio politikoje. Ir jei trumpuoju laikotarpiu tokie veiksmai padeda Maskvai pasiekti savo tikslą, tai ilgalaikėje perspektyvoje jie turi destruktyvų poveikį. Šiandien Rusijos Federacija praktiškai neturi sąjungininkų, taip pat ir dėl tokio agresyvaus elgesio.

Pažymėtina, kad Armėnijos ir Rusijos santykiai ėmė blogėti dar 2018 m. Kritinis taškas dviejų artimų sąjungininkų istorijoje buvo aksominė revoliucija, kurios metu armėnai iš valdžios išmetė Kremliui palankų Seržą Sargsianą, vietoj jo pasirinkdami provakarietišką Nikolą Pašinianą.

 

Kremlius to armėnams neatleido ir neslėpė priešiško požiūrio į N. Pašinianą. O 2020 m., paaštrėjus karui dėl Karabacho, Rusijos Federacija rado būdą atsilyginti Armėnijai: nesuteikė reikšmingos karinės pagalbos savo sąjungininkei, todėl per ateinančius metus prarado regiono kontrolę. Armėnijoje šių įvykių fone stiprėja antirusiškos nuotaikos. Jerevanas vis labiau palieka Maskvos įtakos orbitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(213)
(16)
(197)

Komentarai ()