Jungtinės Valstijos mato būsimą Europos Sąjungos lyderę. Kokia tai šalis  (2)

Šalis netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą planavo sukurti galingiausias sausumos pajėgas tarp Europos NATO šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų ir Lenkijos bendradarbiavimas saugumo srityje visada buvo labai glaudus, o Vašingtonas „tikrai nori, kad Lenkija būtų Europos Sąjungos lyderė“, interviu „Rzeczpospolita“ sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Europos reikalams Jamesas O'Brienas.

„Jei būtų priimtas sprendimas stiprinti NATO rytinį flangą, tai, žinoma, taip ir bus. Mes taip pat remiamės NATO raida per pastaruosius dešimt metų. Šiandien 2/3 sąjungininkų gynybai išleidžia 2% BVP. Lenkija [išleidžia] daug daugiau. „Buvo parengti labai naudingi regioninės gynybos planai, kurie kas mėnesį vis geriau įgyvendinami“, – pridūrė J. O'Brienas.

2022 metais Varšuva karinėms reikmėms skyrė 2,42% savo bendrojo vidaus produkto – daugiau turi tik Graikija (3,54%), JAV (3,46%) ir Lietuva (2,47%). Lenkija yra viena iš septynių šalių, atitinkančių Aljanso reikalavimą į gynybą investuoti 2% BVP. 2023 metų pradžioje Lenkijos vyriausybė pažadėjo padidinti gynybos išlaidas iki 4% BVP (Pasaulio banko duomenimis, 2022 m. Lenkijos BVP siekė 688,1 mlrd. JAV dolerių).

 

Lenkija netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą planavo sukurti galingiausias sausumos pajėgas tarp Europos NATO šalių.

Gruodžio viduryje į šalies ministro pirmininko postą grįžęs Donaldas Tuskas pažadėjo, kad po jo sugrįžimo į valdžią Lenkija išliks „tvirta grandimi“ NATO ir patikima JAV sąjungininke, taip pat atgaus vadovaujantį vaidmenį Europos Sąjungoje. D. Tuskas paskelbė, kad Lenkija prisiims atsakomybę už savo Europos sienos dalies apsaugą ir kad jos taisyklės bus griežtos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(170)
(9)
(161)

Komentarai (2)