Gali būti didelė audra. Rusijos regionas nori tapti nepriklausomas. Tai ne Čečėnija  (1)

Rusijos pusėje esančioje Karelijoje grupė žmonių svajoja apie nepriklausomą Kareliją. Aktyvizmas iš socialinių tinklų taip pat išplito į gatves ir net į Ukrainos karo laukus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Karelija bus laisva“, – kartoja „Telegram“ kanalas, pavadintas „Suur-Suomea“. Tačiau tai nėra suomių grupė, išsiilgusi po Antrojo pasaulinio karo prarastų teritorijų. Žinią apie Karelijos laisvę skleidžia Rusijoje gyvenantys aktyvistai, propaguojantys finougrų mažumų tautų separatizmą.

Svajoti apie Karelijos sugrįžimą suomiams šiandien pasitaiko gana retai, o dar išskirtinesnis yra Karelijos nepriklausomybės siekis. Tačiau per pastaruosius metus nepriklausomybės idėja Rusijoje buvo komunikuojama aktyviau nei anksčiau. Specialios grupės yra užpildytos Rytų Karelijos ir Ingrijos* vėliavomis, nes aktyvistai prisimena praeitį ir laukia ateities.

*Ingrija, dar žinoma kaip Ingermanlandija, Ižorija – istorinis regionas, kuriame istoriškai gyveno finougrų etninės grupės vodai ir ižorai. Šiuo metu priklauso Rusijai. Regione yra ir antras pagal dydį Rusijos miestas Sankt Peterburgas.

Šiandieninėje Rusijoje kilusią kareliško separatizmo mintį lengviausia rasti socialiniuose tinkluose, kur aktyvistai yra sukūrę kanalus daugumoje socialinių tinklų platformų. Be kita ko, per 2023 metus „Telegram“ pasirodė kanalai, skirti Didžiosios Suomijos, Karelijos tautinio judėjimo ir Karelijos nacionalinio bataliono kariams. Pavyzdžiui, „Tiktok“ taip pat buvo matyti vaizdo įrašai ir kita sukurta medžiaga.

Grupėse aptariamos įvairios su nepriklausoma Karelija ir finougrų kultūra susijusios temos. Be to, kai kur taip pat yra straipsnių apie įvairius įvykius ir taip pat iš dalies apie karą Ukrainoje.

Keliose žinutėse jaučiama, kad imperialistinė Rusija vėl sąmoningai bando sutriuškinti ir taip subjurusį finougrų kultūros paveldą ir tapatybę. Užuojauta Ukrainai taip pat kyla iš šios perspektyvos.

Istorija yra vienas iš dalykų, kuris dažnai minimas grupėse. Be kita ko, vadinamasis Karelijos sukilimas yra svarbi veiklos istorinio palikimo dalis. Rytų Karelijos sukilimas – 1921–1922 m. žiemą ir pavasarį vykęs konfliktas, kuris buvo genčių karų ir Rusijos pilietinio karo dalis. Taip pat dažnai naudojami Antrojo pasaulinio karo vaizdai iš Karelijos.

 

„Suur-Suomen sotilatat“ organizaciją galima laikyti savotiška skėtinė organizacija, pagal kurią veikia, pavyzdžiui, „Karjalan Kansallinen liike“ ir kitos panašios grupės. Didžiosios Suomijos kariai turi savo internetinį puslapį , kuriame pristatomos veiklos ir idėjos.

Nepaisant pavadinimo, Didžiosios Suomijos kariai, atrodo, nesiekia tikrosios Didžiosios Suomijos, ypač ta prasme, kuri tradiciškai suprantama Suomijoje. Sąjūdžio tikslas pirmiausia yra nacionalinis finougrų tautų pabudimas ir išsivadavimas iš Rusijos valdžios. Praktiškai tai reikštų kelių mažesnių valstybių, kurios giliai bendradarbiautų ir su Suomija, gimimą. Judėjimas nesigviešia Suomijos pusėje esančios Karelijos.

Karelijos ir Ingrijos batalionai Ukrainoje

 

2023 metų pradžioje aktyvizmas prieš Rusijos imperializmą pasiekė kitą lygį. Karelų nacionalistai įkūrė Karelijos nacionalinį batalioną, kuris oficialiai kovoja prie Ukrainos tarptautinio legiono.

Iš savanorių tikimasi geros fizinės formos, atsidavimo tradicinėms Šiaurės Europos vertybėms ir valios išvaduoti Kareliją ir kitas regiono tautas iš okupacijos. Taip pat neturi kilti problemų dėl alkoholio ar narkotikų.

Paprastai batalione yra 600–800 žmonių. Tikėtina, kad Karelijos nacionalinis batalionas, dar žinomas kaip Nord, nėra pilnavertis padalinys tradicine prasme – bent jau kol kas. Neaišku, ar batalionas dalyvavo realiose kovinėse operacijose, ar jis vis dar komplektuojamas ir mokomas.

2023 metų gruodį taip pat paskelbta apie Ingrijos bataliono steigimą. Į „Skydo“ pavadinimu vadinamą batalioną bataliono vadas pakvietė visus, kurie palaiko tautų išsivadavimą iš „neobolševizmo“ jungo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(172)
(10)
(162)

Komentarai (1)