Susikūrimas ir griūtis. Pasaulyje ką tik išnyko viena iš nepripažintų respublikų  (1)

Nuo sausio 1 dienos oficialiai viena nepripažintų valstybių mažiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepripažinta Kalnų Karabacho respublika (armėniškai žinoma kaip Arcacho Respublika), gyvavusi 35 metus, 2024 m. sausio 1 dieną oficialiai nustojo egzistavusi. Visos „valdžios“ institucijos bus likviduotos. O Azerbaidžanas pradeda įgyvendinti savo planą dėl teritorijos reintegracijos.

Nepripažintos respublikos susikūrimo istorija

2023 metų spalį Azerbaidžano prezidentas paskelbė, kad  35 metus trukęs Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas baigėsi. Netrukus Chankendi mieste, dar visai neseniai vadinatame Stepanakerte, nepripažintos Kalnų Karabacho respublikos sostinėje, azerbaidžaniečiai taip pat surengė karinį paradą.

Kalnų Karabachas yra tarptautiniu mastu pripažinta Azerbaidžano teritorija. Tačiau jame daugiausia gyvena armėnai. Konfliktas šiose žemėse aktyviai prasidėjo prieš 100 metų ir smarkiai paaštrėjo po Sovietų Sąjungos egzistavimo pabaigos. 1988 metais, remiant Armėnijai, čia susikūrė apsiskelbusi respublika. Kilo 6 metus trukęs karas. Armėnija laimėjo. Tačiau nepaisant susitarimo nutraukti karą, konfliktai čia nuolat įsiliepsnodavo.

2020 metais konfliktas vėl pasiekė karo mastą. Per 44 dienas trukus karą Azerbaidžanas atgavo dalį Kalnų Karabacho teritorijų, o į likusias pagal susitarimą pateko „taikdariai“ iš Rusijos. Beje, visą šį laiką ji vaidino ne paskutinį vaidmenį konflikte. Rusija pardavė ginklus abiem konflikto pusėms ir rėmė vieną ar kitą.

Laikina pauzė vėl nutrūko 2022 metų gruodį, kai Azerbaidžano aktyvistai užtvėrė Lačino kelią – vienintelį transporto maršrutą, jungiantį Kalnų Karabachą ir Armėniją. O jau pavasarį Azerbaidžanas ten įkūrė patikros punktą. Nepripažintoje respublikoje prasidėjo saugumo problemos.

Į Kalnų Karabachą buvo išsiųsti Raudonojo Kryžiaus sunkvežimiai su vaistais, maistu ir būtiniausiomis prekėmis. Šios įtampos fone Armėnijos pusė netgi padarė staigų politinį posūkį Vakarų link. Armėnijos premjeras Pašinianas pripažino, kad saugumo klausimais pasikliauti savo KSSO sąjungininke Rusija buvo klaida.

Kaip Azerbaidžanas susigrąžino Kalnų Karabachą

 

2023 metų rugsėjo 19-osios rytą Kalnų Karabache aidėjo sirenos ir aidėjo sprogimai. Azerbaidžanas paskelbė apie antiteroristinę operaciją regione. Priežastys buvo nurodytos provokacijų nutraukimas, nusiginklavimas, gyventojų saugumas ir konstitucinės santvarkos atkūrimas. Armėnija buvo apkaltinta nuolatiniu apšaudymu ir provokacijomis. Visų pirma teigiama, kad dėl jų diversantų veiksmų žuvo Azerbaidžano kariai ir civiliai. Baku pareikalavo visiško karių išvedimo.

Karinė konfrontacija truko parą, nepripažintos respublikos kariuomenė kapituliavo. Armėnijos sąjungininkė – Rusija – nusprendė nesikišti, o juo labiau – skubiai išveda savo taikos palaikymo kontingentą. Dėl šių veiksmų žuvo apie trys dešimtys žmonių, dar 200 buvo sužeista. Daugiau nei 120 000 etninių armėnų pabėgo į Armėniją.

Nepripažinta respublika nustojo egzistavusi

 

Azerbaidžano valstybės saugumo tarnybos darbuotojai nedelsiant suima visus tris nepripažintos respublikos prezidentus: Arkadijų Ghukasjaną, Bako Sahakyaną ir Araiką Harutyunyaną. Jie buvo išsiųsti į Baku, kur jiems iškeltos baudžiamosios bylos. Netrukus po to buvo sulaikytas ir Kalnų Karabacho parlamento pirmininkas. O po dviejų savaičių Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pripažino Kalnų Karabachą Azerbaidžano dalimi.

Kalnų Karabacho atstovas taip pat pasirašo dokumentą, kad apsiskelbusi respublika nustos egzistuoti 2024 metų sausio 1 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(3)
(28)

Komentarai (1)