Rusija planuoja antrą Holodomorą? Sibiro sąlygos ir jokio teismo  ()

Rusijos kolonijose sėdi civiliai be apsaugos, kaltinimų ir teismų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tūkstančiai Ukrainos piliečių, kurie nėra karo belaisviai, yra laikomi kolonijose ir sulaikymo centruose Rusijoje ir okupuotose Ukrainos teritorijose.

Tai teigiama BBC Rusijos skyriaus tarnybos tyrime.

Leidinys išsiaiškino, kad tokie sulaikymai prasidėjo po plataus masto Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą. Taigi, dažniausiai ukrainiečius rusų okupantai sulaikydavo tiesiog gatvėse arba eidami per filtravimo stovyklas. Po to jie buvo uždaryti į tardymo izoliatorius ar kolonijas be kaltinimų, tyrimo veiksmų, teismų ir paleidimo termino.

„Todėl jų rasti oficialiai neįmanoma, o jų išvadavimui, skirtingai nei karo belaisvių, nėra mechanizmų“, – rašoma straipsnyje.

Rusijos gynybos ministerija, atsakydama į užklausas apie civilius gyventojus, nurodė, kad jie „laikomi pagal Ženevos konvencijos dėl elgesio su karo belaisviais reikalavimus“. Šioje konvencijoje nieko nesakoma apie galimybę paimti į nelaisvę civilius, tačiau draudžiama paimti įkaitus. Viskas, kas susiję su nelaisve, konvencijose galioja išimtinai kariuomenei, patikslina žurnalistai.

„Civiliai, pagal galiojančias tarptautines normas, gali būti sulaikyti kuo trumpiau ir vadovaujantis okupacinės šalies įstatymais bei kitais teisės aktais, taip pat garantuojant teisingą teismą“, – tęsiama tyrime.

 

Teisininkai leidiniui teigė, kad viską apsunkina tai, kad Rusijos kolonijose sėdi civiliai be apsaugos, kaltinimų ir teismų. Tokie žmonės egzistuoja Rusijos bausmių vykdymo sistemoje, o formaliai jų nėra.

Žurnalistai taip pat papasakojo kelių Ukrainos gyventojų, paimtų į Rusijos užpuolikų nelaisvę, patirtį. Vėliau šie ukrainiečiai buvo išsiųsti į Rusijos kardomojo kalinimo centrus arba į okupuotą Krymą. Tuo pačiu metu į kolonijas neįleidžiami advokatai ir artimieji, net jei buvo įmanoma sužinoti, kur asmuo laikomas.

Remiantis naujausiais duomenimis, daugiau nei 140 Ukrainos civilių grįžo namo, kai Ukraina ir Rusija keitėsi kaliniais, sakė Ukrainos ombudsmenas Dmitrijus Lubinecas. Rusai be paaiškinimų paleido tam tikrą skaičių Ukrainos piliečių. Kai kurie iš paleistų vėliau pasakojo apie Rusijos kariuomenės ar kalėjimo darbuotojų vykdytus kankinimus.

 

Gruodžio 7 d. D. Lubinecas pranešė, kad Rusijos nelaisvėje yra apie 28 000 Ukrainos civilių, iš kurių maždaug 2 000 yra vyresni nei 65 metų piliečiai.

Sausio 3 dieną Ukraina iš Rusijos nelaisvės grąžino 230 karių ir civilių. Tarp jų – 130 kariuomenės darbuotojų, 55 krašto sargybinių, 38 pasieniečius, vieną policininką ir šešis civilius, kuriems neteisėtai atimta laisvė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(13)
(3)

Komentarai ()