FSB pareigūnai kritikuoja Putiną, Rusija žlugs, kas vyksta? (Video)  ()

„Yra FSB pareigūnų, kurie kritikuoja Putiną“. Rusija žlugs. Kada ir kokia bus kibirkštis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rutgerso universiteto politikos mokslų profesorius, Ukrainos, Rusijos ir buvusių SSRS šalių studijų specialistas Aleksandras Motilis interviu radijui NV kalbėjo apie Rusijos žlugimą, tendencijas, turinčias įtakos diktatoriaus Vladimiro Putino režimui, gandus apie jo mirtį ir dvišalius santykius.

„Parašėte rubriką „Nacionaliniame interese“  - „Kada pagaliau Rusija žlugs?“ Cituoju: „Rusija netampa struktūriškai stipresnė ir stabilesnė, o beveik visos sistemos žlugimo teorijos verčia tikėtis, kad Rusijoje atsitiks kažkas giliai destabilizuojančio. Bet kada? Tai yra klausimas. Tai gali įvykti rytoj arba po penkerių metų. Bet kokiu atveju, griūtis artima, nors gal ir ne „po dvejų metų“. Pasakykit man, Aleksandrai, ar gali būti patikimi Sovietų Sąjungos žlugimo algoritmai?“

„Žinoma taip. Šiuolaikinė Rusija nėra Sovietų Sąjunga, bet kalbant apie skilimo algoritmus, jie labai panašūs.

Abi šalys, atsižvelgiant į jų struktūrinius trūkumus, yra silpnos politiškai, ekonomiškai, kultūriškai ir tarptautiniu mastu – skirtingomis aplinkybėmis, skirtingu lygiu. Ir šių esamų prieštaravimų neįmanoma išspręsti be kažkokios radikalios reformos, be kažkokių radikalių pokyčių. Ir jei jie nebus panaikinti, tai anksčiau ar vėliau jie prives prie žlugimo, krizės, galimo pačios sistemos suirimo.

 

Taip atsitiko Sovietų Sąjungoje. Tačiau kibirkštis, privedusi prie Sovietų Sąjungos žlugimo, buvo M. Gorbačiovo restruktūrizacija. Jo kritikai teisūs, jis didžiąja dalimi visa tai sukėlė, kad sistema apskritai subyrėjo.

V. Putinas atlieka tą patį vaidmenį. Jis tikrai nėra reformatorius, bet pradėjo šį itin idiotišką ir brolžudišką karą, kuris labai lengvai gali privesti prie Rusijos Federacijos subyrėjimo.

Tai nėra automatinis procesas, tam reikia tam tikrų veiksmų. Visų pirma, V. Putinas turėtų kažkaip palikti valdžią. Tai įmanoma, nes jau buvo bandoma jį pašalinti, turiu omenyje [jau mirusio „Wagner“ lyderio maištą] J. Prigožiną. Tuo pačiu metu tektų kovoti dėl valdžios. Ir tokiame kontekste, kada tarp proputininio elito vyksta laukinė kova dėl valdžios, labai lengva tikėtis, kad režimas pasikeis, prasidės kažkokia rimta gili krizė.

 

Ir tokiomis aplinkybėmis – tolesnis karas, gili krizė, ekonominis žlugimas – visai gali būti, kad subyrės ne tik režimas, bet net ir visa federacija, sukurta pagal Sovietų Sąjungos pavyzdį.

Turime žinoti, kad tai įmanoma. Galimi labai skirtingi dalykai, bet ne tik įmanomi – tikimybė palyginti didelė. Ar tai 20%, ar 30%, ar 40%, aš nežinau. Taip pat aš nežinau, kada tai įvyks. Bet kad ji egzistuoja ir kad ji yra gana didelė, Vakarai turėtų suvokti.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(2)
(42)

Komentarai ()

Susijusios žymos: