Ar galima gerti kavą prieš miegą? Gydytojų atsakymas nustebins  ()

Kofeinas ir kokybiškas miegas dažnai nesuderinami, tačiau gydytojai, sportininkai ir pervargę studentai jau seniai pripažino kavos naudą prieš miegant dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Tom's Guide“, pasak UCLA medicinos centro anesteziologo daktaro Miro Figuros, kavos (ar kito kofeino turinčio gėrimo) gėrimas prieš pat miegą gali padėti pabusti žvaliems ir energingiems.

Tyrimai rodo, kad derinant kavą su miegu galite jaustis žvalesni nei miegodami prieš tai neišgėrę kavos. Vienas tyrimas apie ryšį tarp miego, kofeino ir naktinės pamainos darbuotojų atskleidė, kad kavos gėrimas prieš miegą padidino dalyvių budrumą nei placebo grupė, kuri negėrė kofeino prieš miegą.

Pasak daktaro M. Figuros, net jei nespėjate nusnūsti atsigulę, vis tiek gausite didelę naudą derindami kofeiną su poilsiu. „Net jei neužmigsite, tyrimai rodo, kad jausitės dar žvalesni nei tik gerdami kavą ar tik snūstelėdami“, – sako jis.

Mokslinė kavos budrumo priežastis yra ryšys tarp adenozino (kūno cheminės medžiagos, kuri verčia jausti mieguistumą) ir kofeino. Kai organizme kaupiasi adenozinas, jaučiamės pavargę.

Tačiau kai miegame, adenozino kiekis sumažėja. Būtent šis natūralus adenozino kiekio sumažėjimas kartu su energizuojančiu kofeino poveikiu suteikia budrumo po kavos miego.

 

„Kofeinas yra adenozino receptorių blokatorius“, – aiškina daktaras M. Figura. „Taigi, net jei adenozino yra, jis gali nekelti nuovargio, nes kofeinas blokuoja receptorių. Miegas iš tikrųjų laikui bėgant sumažina adenozino kiekį. Jei darote abu kartu, tai turi akumuliacinį poveikį.“

Miego ekspertė, licencijuota psichologė ir neuromokslininkė dr. Lindsey Browning paaiškina, kaip tiksliai pasiruošti tobulam kavos miegui.

„Išgerkite kavos ir tada 20 minučių nusnūskite“, – sako dr. L. Browning. „Kofeinas dar neturėjo progos įsigerti į jūsų kūną, todėl galėsite užmigti. Tačiau kol pabusite, jis jau bus jūsų kūne, todėl tapsite nuo to budresnis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: