Gyvenimas be kavos. Ar tai įmanoma?  ()

Kokia populiaraus gėrimo nauda ir žala?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Daugelis žmonių neįsivaizduoja ryto be gaivinančios kavos puodelio.

Kanalas „PravdaGerashchenko“ skaitytojams pasakoja apie jos naudojimo privalumus ir trūkumus.

Pasak legendos, apie 850 m. kavos atradėjas buvo piemuo Kaldimas iš Etiopijos Kafos provincijos. Vieną dieną jis pastebėjo, kaip jo ožkos noriai valgė rudus vaisius nuo nežinomo medžio. Po to gyvūnai elgėsi aktyviau.

Vėliau kavos pupelės pradėtos naudoti Jemene ir Egipte. Tada iš Etiopijos jos paplito po Artimuosius ir Vidurinius Rytus. O jau XIX amžiuje kava išpopuliarėjo Amerikoje, Indonezijoje ir kai kuriose Europos dalyse. Šiandien pasaulyje yra daugiau nei 100 kavamedžių rūšių.

Kavos privalumai:

  • Kavamedžio pupelėse yra daug naudingų mikroelementų ir vitaminų – kalcio, natrio, kalio, sieros, fosforo, geležies ir kt. Be to, kavoje yra daugiau nei 30 organinių rūgščių.
  • Kasdienis šio gėrimo vartojimas gali normalizuoti nervų sistemos veiklą, sumažinti tulžies akmenligės, diabeto ir kepenų cirozės riziką.
  • Kavoje yra serotonino, kuris gerina nuotaiką ir mažina depresiją. Tyrimų duomenimis, žmonės, kurie reguliariai geria kavą, daug rečiau nusižudo nei tie, kurie jos visai negeria.
  • Optimali dozė – 1-2 puodeliai per dieną, jei žmogus neturi kontraindikacijų.

 

Kontraindikacijos:

Kava draudžiama žmonėms, sergantiems ateroskleroze, širdies ir kraujagyslių ligomis, centrinės nervų sistemos sutrikimais, glaukoma, aukštu kraujospūdžiu, lėtiniu gastritu ar skrandžio opa, koronarine širdies liga ar nemiga. Kavą galite pakeisti ne mažiau sveiku gėrimu iš cikorijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: