Sensacija! 6 Rusijos regionai paskelbti „istorinėmis Ukrainos žemėmis.“ Kas vyksta  ()

Šalies vadovo teigimu, Rusija sistemingai vykdė ir tebevykdo veiksmus, nukreiptus į ukrainiečių naikinimą ir priespaudą. Todėl ministrų kabinetas turėtų sukurti veiksmų planą, kaip išsaugoti ukrainiečių tautinę tapatybę Rusijos Federacijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė dekretą dėl ukrainiečių tautinės tapatybės apsaugos Rusijoje, įskaitant teritorijas, kuriose jie istoriškai gyvena. Dokumentas buvo paskelbtas valstybės vadovo svetainėje.

Dekrete teigiama, kad per šimtmečius Rusija sistemingai vykdė ir tebevykdo veiksmus, kurių tikslas buvo sugriauti tautinę tapatybę ir engti ukrainiečius. Tai pažeidžia jų teises ir laisves, ypač istorinėse žemėse, kuriose jie gyvena. Kalbama apie Starodubščiną, Šiaurės ir Rytų Slobožanščiną, taip pat Krasnodaro sritį, Belgorodo, Briansko, Voronežo, Kursko, Rostovo sritis.

Todėl Zelenskis nusprendė, kad Ukrainos ministrų kabinetas turėtų parengti veiksmų planą Ukrainai dėl ukrainiečių tautinės tapatybės išsaugojimo Rusijos Federacijoje. Tai turėtų apimti faktų ir liudijimų apie nusikaltimus prieš ukrainiečius, priverstinio rusifikavimo politiką, politines represijas ir trėmimus rinkimo ir tyrimo klausimą. Plane taip pat turėtų būti pateikti pasiūlymai dėl istorinės atminties atkūrimo ir išsaugojimo.

Be to, kaip teigiama dekrete, Ukrainos vyriausybė turėtų sustiprinti pastangas priešintis Rusijos Federacijos dezinformacijai ir propagandai, susijusiai su ukrainiečių istorija Rusijoje, taip pat su visais „jos pavergtais žmonėmis“. Taip pat ministrų kabinetas turėtų skatinti ukrainiečių ir Rusijos pavergtų tautų sąveiką, kartu su Ukrainos Nacionaline mokslų akademija užtikrinti medžiagos apie daugiau nei tūkstantmetę istoriją parengimą ir platinimą Ukrainoje bei pasaulyje.

Zelenskis taip pat nustatė, kad ministrų kabinetas turėtų parengti planą, kaip edukacinėse programose ir vadovėliuose nušviesti tikrąją etninių ukrainiečių istoriją istoriškai jų gyvenamose žemėse Rusijos Federacijos ribose.

Pranešama, kad Ukrainos užsienio reikalų ministerija turi užtikrinti, kad į šio dekreto nuostatas būtų atsižvelgta kuriant išsamią Ukrainos sąveikos su Ukrainos pasauline bendruomene strategiją.

 

Į plano punktų įgyvendinimą vyriausybė turėtų įtraukti šalies ir užsienio mokslininkus, ekspertus, Ukrainos visuomenės atstovus užsienyje ir ukrainiečių organizacijas kitose šalyse.

Pasak prezidento, pasirašydamas dekretą jis vadovavosi Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto, Tarptautinio ekonominių, socialinių ir kultūrinių teisių pakto, Tarptautinės konvencijos dėl visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo nuostatomis, 2010 m. Europos regioninių ar mažumų kalbų chartija, Deklaracija dėl asmenų, priklausančių tautinėms ar etninėms, religinėms ir kalbinėms mažumoms, teisių.

Dekretas įsigaliojo jo paskelbimo dieną.

Istoriko nuomonė

Nacionalinio Antrojo pasaulinio karo Ukrainos istorijos muziejaus vyresnysis mokslo darbuotojas Romanas Kabačijus komentare portalui „RBK-Ukraina“ teigė, kad šį dokumentą laiko „savotišku trolinimu“, nes, jo nuomone, svarbiau susigrąžinti tas teritorijas, kurios buvo iki 1991-2014 m. sienų.

 

„Aš į dekretą žiūriu gana skeptiškai, nes kaip valstybė Ukraina 30 metų nieko nedarė. Be to, uždarė konsulatus etninėse žemėse, pavyzdžiui, Breste, Baltarusijoje. O dėl ukrainiečių Rusijoje ten visą laiką buvo įžeidinėjami, uždaromos asociacijos, bibliotekos, konfiskuojamos knygos, o Ukraina iš tikrųjų neturėjo jokios įtakos šiam procesui“, – sakė jis.

Rusijos valdžios reakcija

Tuo pat metu buvęs Rusijos prezidentas, Saugumo tarybos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas supyko dėl Zelenskio dekreto dėl istoriškai ukrainiečių apgyvendintų Rusijos Federacijos teritorijų. Savo kanale „Telegram“ jis pareiškė, kad Ukraina neva yra Rusijos teritorija, ir dar kartą svaidė kaltinimus bei įžeidimus Ukrainos valdžiai.

„Nėra ką čia komentuoti, nes ukrainiečiai yra rusai, o Mažoji Rusija yra Rusijos dalis“,  – rašė Medvedevas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()