Išbandymas Amerikai. „Visas pasaulis stebi, kaip ji elgiasi su Ukraina ir daro išvadas“  (1)

Amerikos sąjungininkai ieškos apsaugos iš patikimesnių partnerių, o pati Amerika bus izoliuota ir susilpninta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau daugiau nei keturis mėnesius JAV Kongresas negali priimti naujos programos, skirtos finansuoti skubiai reikalingą karinę pagalbą Ukrainai. Per šį laiką Amerikos tarptautinė reputacija patyrė niokojančią žalą, kuri toliau blogėja, rašo vienas garbingiausių JAV socialinių ir politinių žurnalų „The Atlantic“.

Publikacijos autorius pažymi, kad sausio 17 dieną Atstovų rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas surengė vakarėlį, pažymėdamas savo 100 dienų šiame poste. Tačiau šį savaitgalį Kongresas mini dar 100 dienų sukaktį, kai prezidentas Joe Bidenas paprašė 106 mlrd. USD skubios gynybos pagalbos Ukrainai ir Izraeliui. Paketas vis dar nepriimtas, nepaisant respublikonų patikinimų, jog jie supranta pagalbos teikimo dviem kariaujančioms šalims svarbą.

„Atlantic“ pažymi, kad tiek Ukrainai, tiek Izraeliui reikia skubios pagalbos, nes abiem valstybėms labai trūksta nuosavų išteklių. Tačiau respublikonai tvirtino, kad pirmiausia turi būti finansuojamas JAV sienos su Meksika stiprinimas. Tada J. Bidenas įtraukė pasienio išlaidas į tą patį finansavimo paketą kaip ir pagalbą Ukrainai ir Izraeliui – į 106 milijardų dolerių paketą, kuris dar nebuvo priimtas dėl respublikonų pasipriešinimo.

„Politinė realybė yra tokia, kad Donaldas Trumpas yra Ukrainos priešas ir Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino gerbėjas. D. Trumpui artėjant link rinkimų, jo partija – ypač Atstovų Rūmuose – pasidavė jo proputiniškam spaudimui“, – rašo „The Atlantic“, aiškinantis respublikonų nelankstumo priežastis.

 

Tačiau to pasekmės bus ne tik Ukrainai ir Izraeliui, pažymi publikacijos autorius. Jo nuomone, šiuo metu griaunama JAV tarptautinė reputacija, o kartu ir saugumas tų šalių, kurios dešimtmečius galėjo pasitikėti amerikiečių pažadais.

„Tikrasis Kongreso fiasko rezultatas bus JAV patikimumo visame pasaulyje žlugimas. Amerikos sąjungininkai ieškos apsaugos iš patikimesnių partnerių, o pati Amerika bus izoliuota ir susilpninta. 100 gėdos dienų, jau praėjo, tai yra baisesnių nelaimių įžanga. Visos [šventės] taikos žvakės nekompensuoja dabar vykstančios išdavystės“, – apibendrina „The Atlantic“.

 

Respublikonų, o tiksliau – nedidelės Respublikonų partijos trumpistų grupės paskatintas, JAV Kongresas Joe Bideno administracijai iškėlė sąlygą: pirmiausia turi būti priimtas įstatymas, finansuojantis JAV sieną, siekiant kovoti su nelegalia migracija, ir tik tada pinigus galima skirti užsienio partnerių rėmimui.

Tačiau tuomet Donaldas Trumpas nusprendė nelegalios migracijos temą paversti pagrindiniu savo rinkimų programos ramsčiu. Todėl jis nėra suinteresuotas, kad sienos stiprinimas būtų finansuojamas ir problema būtų sprendžiama. Be to, jo paties prašymu, finansavimas ginklų tiekimui Ukrainai nebus skiriamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(31)
(-14)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: