50 000 000 000€. Griuvo Ukrainos blokada. Ūžia visa žiniasklaida  ()

Ch. Michelis „greitai konsultavosi su kitais ES lyderiais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdami atblokuoti 50 milijardų eurų skyrimą Ukrainai pagal Ukraine Facility programą, Europos Sąjungos lyderiai turėjo susitarti dėl dviejų kompromisų. Apie tai praneša „The Guardian“.

Remdamasi Komisijos metine Ukrainos programos įgyvendinimo ataskaita, Europos Vadovų Taryba surengs metinius debatus dėl programos įgyvendinimo, siekdama pateikti rekomendacijas.

„Jei reikės, po dvejų metų Europos Vadovų Taryba paragins Komisiją pateikti pasiūlymą svarstyti naujosios DFP (daugiametės finansinės programos – red.) kontekste“, – pažymima leidinyje.

Visų pirma nuspręsta atšaukti 2020 m. gruodžio mėn. išvadas dėl teisinės valstybės sąlygų nustatymo mechanizmo.

Kalbant apie ministrą pirmininką Viktorą Orbáną, jis galiausiai pasidavė spaudimui po kelių susitikimų sausio 31 ir vasario 1 dienomis su Italijos, Prancūzijos ir Vokietijos ministrais pirmininkais. Per derybas jis sutiko su minėtais kompromisais ir Ch. Michelis „greitai pasikonsultavo su kitais ES lyderiais“, sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininko Ch. Michelio atstovė.

 

O kaip su Ukraina? O Ukraina, žinoma, dėkoja savo Europos partneriams ir tikisi, kad pirmoji naujojo ES paketo dalis – 4,5 mlrd. eurų – pasieks ją kovo mėnesį.

Tokias viltis išreiškė pirmoji ministro pirmininko pavaduotoja – ūkio ministrė Julija Sviridenko, primindama, kad galutinius reglamentus Europos Parlamentas turėtų priimti 2024 metų vasario 26–29 dienomis numatytoje plenarinėje sesijoje.

 

Planas apima struktūrinių reformų įgyvendinimą Ukrainoje. Dalys bus skiriamos kas ketvirtį, jei bus įvykdyti Plane nurodyti reformų vykdymo kriterijai, pranešė Ūkio ministerija.

Vasario 1 dieną ES lyderiai per neeilinį viršūnių susitikimą patvirtino 50 mlrd. eurų skyrimą Ukrainai pagal Ukraine Facility programą. Prezidentas V. Zelenskis padėkojo už tokį sprendimą, pabrėždamas, kad finansinė parama yra ne mažiau svarbi nei karinė pagalba ir sankcijų spaudimas Rusijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(2)
(52)

Komentarai ()