Dovana Putinui. Galinga Trumpo išdavystė vardan rinkimų  ()

Trumpas gali paaukoti Ukrainą, kad laimėtų rinkimus, skelbia „Financial Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galinga Trumpo išdavystė vardan rinkimų. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas gali „paaukoti“ Ukrainos interesus, kad vėl taptų Baltųjų rūmų vadovu.

Tai rašoma „Financial Times“ straipsnyje.

Straipsnio autoriai pastebi, kad iki JAV prezidento rinkimų liko dar daug mėnesių. Tačiau Donaldas Trumpas jau daro didelę žalą Amerikos užsienio politikai. Trumpo nurodymu, respublikonai Kongrese blokuoja karinę pagalbą Ukrainai.

„Nors JAV Senatas šią savaitę gali susitarti dėl pagalbos paketo, Atstovų rūmų respublikonai išlieka absoliučiai nepalankūs. Dėl to vis mažiau tikėtina, kad JAV Kongresas per artimiausius mėnesius ar net šiais metais palaimins karinę pagalbą Ukrainai“, – rašoma straipsnyje.

Ukrainai kyla „sviedinių bado“ pavojus

„Financial Times“ pažymi, kad tokio sprendimo pasekmės gali būti katastrofiškos. Ukraina jau jaučia amunicijos, ypač artilerijos sviedinių, trūkumą. Šiais metais jis taps dar aštresnis, o rezultatai bus vis pavojingesni.

Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinių paslaugų instituto (RUSI) sausumos karo specialistas Jackas Watlingas, kuris dažnai lankosi priešakinėse Ukrainos linijose, sako, kad padėtis dabar itin rimta. Anot jo, amunicijos trūkumas jau lėmė ukrainiečių nuostolių padidėjimą. Nežinodama, kada atvyks naujos amunicijos atsargos, Ukrainos kariuomenė negali planuoti būsimų operacijų.

„Ginklų trūkumas taip pat turi įtakos ukrainiečių norui stoti į karinę tarnybą. Didėjantis spaudimas Ukrainos valdžiai yra dalis viešų ginčų tarp prezidento Volodymyro Zelenskio ir vyriausiojo kariuomenės vado Valerijaus Zalužno paaiškinimo“, – pažymi „Financial Times“.

Nors ES suteiks 50 milijardų eurų naują finansinę paramą Ukrainos vyriausybei, Europos gamybos linijos dar nepasirengusios užpildyti amerikiečių palikto amunicijos trūkumo. Anot analitikų, tai truks mažiausiai iki 2025 m. O antrasis šių metų pusmetis Ukrainai yra potencialiai labai pavojingas.

Watlingas mano, kad amunicijos trūkumo padariniai „iš pradžių bus jaučiami lėtai, o paskui greitai“. Jis perspėja, kad „kol padariniai taps labai akivaizdūs, bus per vėlu“.

Trumpui nė motais

 

„Atrodo, kad Trumpui ir jo šalininkams tai nerūpi. Akivaizdu, kad jie nori rizikuoti statydami ant Rusijos pergalės, jei tai šiek tiek pagerins D. Trumpo galimybes lapkritį nugalėti prezidentą Joe Bideną“, – rašo „Financial Times“.

Respublikonų nenoras teikti naują pagalbą Ukrainai kyla iš tikro skepticizmo karo atžvilgiu. Tačiau dauguma vėlavimų kyla dėl to, kad Trumpas atsisakė duoti Bidenui viską, kas atrodo kaip „pergalė“ prieš prezidento rinkimus.

2023 metais respublikonai pareikalavo, kad karinė pagalba Ukrainai būtų susieta su naujomis priemonėmis ir pinigais JAV sienų saugumui. Demokratai sutiko. Tačiau Trumpas ir respublikonai niekada nepateikė atsakymo.

„Akivaizdu, kad Trumpas nori būti vedamas idėjos, jog Bidenas vadovavo chaosui ir pralaimėjimui – nuo ​​pietinės sienos iki Kabulo ir Kyjivo. Jei Ukrainos laisvė ir Europos saugumas yra papildoma žala D. Trumpo bandymui grįžti į Baltuosius rūmus, panašu, kad buvęs prezidentas tai laiko kaina, kurią verta mokėti“, – daro prielaidą straipsnio autoriai.

Trumpui gali būti naudingas Ukrainos pralaimėjimas

 

Anot „Financial Times“, gali būti, kad D. Trumpas džiaugtųsi Ukrainos pralaimėjimu – jei tai įvyktų laiku iki prezidento rinkimų ir leistų jam išsakyti mėgstamus teiginius apie Bideno administracijos silpnumą ir nesėkmę.

Tačiau straipsnio autoriai pažymi, kad D. Trumpas pats to negali padaryti – jam padeda Atstovų rūmų respublikonai.

Amerikos politikai šokiruoti

Tie Vašingtone, kurie rimtai žiūri į Amerikos lyderystę pasaulyje, suprantama, priblokšti. Senato Žvalgybos komiteto pirmininkas senatorius demokratas Markas Warneris soc. tinkle „X“ rašė, kad „jei nevykdysime įsipareigojimų Ukrainai, nebus tautos – draugės ar priešės – kuri vėl visiškai mumis pasitikėtų“.

JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas sakė, kad Jungtinių Valstijų pasitraukimas iš Ukrainos dabar būtų „istorinių proporcijų“ klaida. Sprendimas būtų dar mįslingesnis, nes, skirtingai nei karuose Vietname ar Afganistane, amerikiečių kariai nekovoja ir nemiršta.

Dovana Putinui

 

Leidinys pažymi, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikriausiai negali patikėti savo sėkme.

„Išskyrus tai, kad tam tikra prasme tai ne laimė, o atlygis už ilgalaikes Rusijos investicijas. D. Trumpas kaltinimą, kad Kremlius stengėsi jį išrinkti 2016 metais, vadina „rusiška apgaule“. Tačiau yra daug įrodymų, kad Maskva kišasi siekdama naudos Trumpui, pavyzdžiui, įsilaužimas į vidaus Demokratų partijos el. laiškus ir jų paviešinimas įpusėjus 2016 m. kampanijai“, – rašo „Financial Times“.

Žurnalistai teigia, kad Putinas padarė ilgalaikį statymą dėl Trumpo.

„Jei Kongresas nepakeis savo nuomonės paskutinę minutę, šis statymas pagaliau gali pasiteisinti – Ukrainos mūšio laukuose“, – apibendrino „Financial Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(28)
(-19)

Komentarai ()