JAV paramos Ukrainai strategija – be teritorijų susigrąžinimo  ()

Plano tikslas – stiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir valstybės ekonomiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidento Joe Bideno administracija kuria ilgalaikę strategiją, skirtą palaikyti Ukrainą visapusiškame Rusijos pradėtame kare, kurioje pagrindinis dėmesys bus skiriamas naujų galimų puolimų atmušimui, o ne okupuotų teritorijų susigrąžinimui.

Tai pranešė „The Washington Post“, remdamasis neįvardytais pareigūnais.

Kaip rašo laikraštis, ilgalaikis tokio plano tikslas – stiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir valstybės ekonomiką.

Anot vieno neįvardyto aukšto JAV pareigūno, šiuo metu Ukrainą ketinama kreipti taip, kad šalis išlaikytų savo pozicijas mūšio lauke, tačiau „vesti ją į kitą trajektoriją ir tvaresnį kelią, kad 2024 m. sustiprėtų“.

Pasak WP, Vašingtono planai yra beveik 30 šalių, remiančių Ukrainą, daugiašalių pastangų dalis, žadančių jai ilgalaikį saugumą ir ekonominę paramą. Kiekviena parengia dokumentą, kuriame apibrėžia konkrečius įsipareigojimus laikotarpiui iki dešimties metų. Tokią sutartį Kyjivas jau pasirašė su Didžiąja Britanija, šalia bus Prancūzija.

Pavasarį JAV ruošiasi prisiimti savo įsipareigojimus, kuriuos šiuo metu vykdo Valstybės departamentas, jei Kongresas patvirtins prezidento Joe Bideno prašymą skirti Ukrainai papildomą 61 mlrd. dolerių paramą.

Apskritai, Vašingtono dokumentas apima keturis etapus: kovoti, kurti, atkurti, reformuoti, sakė planavime dalyvaujantys pareigūnai, pageidavę likti anonimiški.

 

Pasak amerikiečių pareigūnų, dokumentas garantuos paramą trumpalaikėms karinėms operacijoms, taip pat Ukrainos kariuomenės, galinčios atgrasyti nuo Rusijos agresijos, vystymą. Jame taip pat bus pateikti konkretūs pažadai ir programos, padėsiančios apsaugoti, atkurti ir plėsti Ukrainos pramonės ir eksporto bazę bei palengvinti politinių reformų, būtinų visapusiškai integracijai į Vakarų institucijas, įgyvendinimą, rašo WP.

Vienas iš leidinio pašnekovų teigia, kad ilgalaikis pažadas gali būti „daug žadantis“ Ukrainai tuo atveju, jei rinkimus laimėtų ir Baltųjų rūmų vadovu vėl taptų eksprezidentas Donaldas Trumpas.

 

Aukštas J. Bideno administracijos pareigūnas WP sakė, kad strategija nereiškia, kad ukrainiečiai tiesiog statys apkasus ir sėdės juose visus metus.

„Vis dar bus teritoriniai mainai mažuose miesteliuose ir kaimuose, turinčiuose minimalią strateginę vertę, raketų ir bepiločių orlaivių paleidimai iš abiejų pusių, Rusijos atakos prieš civilinę infrastruktūrą“, – jį cituoja laikraštis.

Vakarai tikisi, kad 2024-aisiais Ukraina nepraras daugiau teritorijos, ir nori, kad Kyjivas sutelktų dėmesį į taktiką, kuri pasiteisino: tolimojo apšaudymo, Juodosios jūros laivyno ir Rusijos karių atgrasymo Kryme raketų smūgiais ir specialiosiomis operacijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()