„Ukrainoje vykdomas genocidas.“ Į Rusiją priverstinai išvežami dešimtys tūkstančių vaikų (Video)  ()

Jie neteisėtai įvaikinami į rusų šeimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol Ukraina susigrąžino daugiau nei 500 nelegaliai į Rusiją deportuotų vaikų, oficialiais duomenimis, iš viso priverstinai paimta 20 000 nepilnamečių, rašo  žurnalistė Michelle Bondar.

Žmogaus teisių organizacijai „Gelbėkit Ukrainą“ pavyko iš Rusijos ir okupuotų Ukrainos teritorijų paimti dar keturis vaikus.

„Šiandien vaikai po ilgo išsiskyrimo pagaliau sutiko savo šeimas. Kai kurie iš jų nesimatė beveik dvejus metus“, – „Facebook“ pulapyje rašo „Save Ukraine“.

Tūkstančiai kitų nepilnamečių vis dar nelaisvėje, yra neteisėtai įvaikinami į rusų šeimas, nepaisant to, kad Ukrainoje gyvena gyvi tėvai, arba jiems išplaunamos smegenys, kad jie taptų Rusijos samdiniais.

„Save Ukraine“ yra savanorių organizacija, padedanti nuo karo nukentėjusioms šeimoms ir vaikams. Jos vykdomasis direktorius yra Mykola Kuleba, buvęs Ukrainos prezidento vaikų teisių apsaugos kontrolierius. Sausio 24 dieną „Gelbėkit Ukrainą“ baigė 15-ąją gelbėjimo misiją ir iš viso pavyko sugrąžinti 231 Ukrainos vaiką iš Rusijos ir okupuotų teritorijų.

 

Neteisėtas vaikų trėmimas yra karo nusikaltimas. Oficialiais Ukrainos duomenimis, Rusija pagrobė beveik 20 tūkstančių vaikų, tačiau šie skaičiai gali būti neįvertinti dėl aktyvaus karo veiksmų ir dalies Ukrainos teritorijos okupacijos. „Jei kiekvieną dieną grąžinsime po vieną vaiką, mums prireiks 55 metų“, – sakė Ukrainos parlamento žmogaus teisių komisaras Dmitrijus Lubinecas. Jo duomenimis, sausio 14 d. Ukraina grąžino namo 517 pagrobtų vaikų.

 

Remdamasis šiais įtarimais, 2023 metų kovą Tarptautinis nusikaltimų teismas (TBT) išdavė arešto orderius Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir Prezidento kanceliarijos vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai. TBT kaltina abu asmenis karo nusikaltimais, ypač neteisėtu vaikų deportavimu ir pervežimu iš okupuotų Ukrainos sričių į Rusiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: