Milžiniška paklausa Indijoje ir Kinijoje išaugino metalų kainas  (2)

Jaudinanti Čilės šachtininkų gelbėjimo operacija iš vario kasyklos pasauliui priminė kelis svarbius dalykus: žmogaus valia gali įveikti bet kokias kliūtis, kartu dirbdami galime padaryti beveik neįmanomą, o iš žemės gelmių išgauti naudingas iškasenas tampa vis sudėtingiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl trys dešimtys vyrų Pietų Amerikoje buvo įstrigę taip giliai? Nes žmonės jau išnaudojo vario ir kitų metalų išteklius žemės paviršiuje. Čilėje sena šachta sugriuvo ir kasėjai atsidūrė žemės gelmėse.

Daugeliui metalų pramonės atstovų panašios nelaimės jau nekelia nuostabos, tik šios pabaiga buvo laiminga. Pastaruoju metu vario kainos sparčiai kilo į viršų, todėl pelno troškimas buvo svarbiau nei rizika. Metalų paklausa tokiose šalyse kaip Kinija ar Indija yra milžiniška.

„Metalų ištekliai yra riboti, o jų paklausa atsigaunant pasaulio ekonomikai tik auga. Daugiausia prie to prisideda žaliavų „juodąją skyle“ pakrikštyta Kinija. Daugeliui su metalo pramone susijusių žmonių kelia nerimą tai, kad jų verslas atsidūrė „super cikle“ – ištekliai senka, paklausa milžiniška, todėl kainos šturmuoja aukštumas“, – komentavo pramonės analitikas Kimas Tae-gyu iš Seulo (Pietų Korėja).

Spalvotųjų metalų kainos – alavo, vario, švino ir cinko – dar neseniai šturmavo aukštumas Londono metalų biržoje (LME). Pavyzdžiui, Alavo kainos rekordines visų laikų aukštumas pasiekė praėjusią savaitę. Sparčiai senkančios atsargos lėmė, kad šio metalo tona su pristatymu po trijų mėnesių Londone kainavo 27 tūkst. JAV dolerių. Prognozuojama, kad kaina artimiausiu metu tik didės, skelbia „Reuters“.

Alavas per metus pabrango 60 proc. ir tapo sparčiausiai brangusiu metalu. Vario tonos kaina svyruoja ties 8,5 tūkst. JAV dolerių riba. Tai aukščiausias taškas per daugiau kaip dvejus metus. LME indeksas, kurį sudaro aliuminio, vario, plieno, nikelio, alavo ir cinko kainų krepšelis, praėjusią savaitę taip pat buvo didžiausias per dvejus metus.

Apibendrinant, spalvotųjų metalų kainos pasiekė prieškrizinį lygį, tačiau milžiniška paklausa Kinijoje ir Indijoje kitus pirkėjus stumia į labai nepatogią padėtį. Panašu, kad situacija artimiausiu metu nesikeis, nes naujų metalų klodų nėra, o Kinija ir Indija dėl kitų interesų tikrai nepažabos savo apetito.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)