„Jokių alternatyvų NATO nebus, galit net negalvoti apie tai“ (Video)  ()

„Jėgos suteikia tai, kad Europa ir Šiaurės Amerika yra kartu NATO.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sveikino Europos sąjungininkų pastangas stiprinti savo gynybinius pajėgumus, tačiau sakė, kad ši politika „nėra alternatyva NATO“, komentuodamas Donaldo Trumpo neseniai paskelbtus anti-NATO pareiškimus.

Perrinkimo siekiantis D. Trumpas sulaukė kritikos dėl to, kad vasario 10 dieną pareiškė, jog neapgins NATO šalių, kurios nevykdo savo įsipareigojimų dėl didesnio gynybos biudžeto. „Iš tikrųjų skatinčiau (Rusiją) daryti viską, ką ji nori“, – per kampanijos mitingą sakė D. Trumpas.

JAV prezidentas Joe Bidenas patikslino, kad D. Trumpo pareiškimas tarptautinei bendruomenei nusiuntė pavojingą ir „neamerikietišką“ žinią, pavadindamas tai „kvietimu“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsiveržti į NATO valstybes nares.

Spaudos konferencijoje prieš NATO gynybos ministrų susitikimus Briuselyje J. Stoltenbergo žurnalistas paklausė, ar D. Trumpo pareiškimai „bus signalas apie NATO pabaigos pradžią ir kažko kito pradžią Europoje“.

„Džiaugiuosi, kad Europos sąjungininkai daugiau investuoja į gynybą. NATO to prašė jau daug metų, NATO taip pat prašo Europos sąjungininkų daugiau investuoti į pagrindinius karinius pajėgumus ir mokymus.  Siūlome tai, ir tai yra geras dalykas. Bet tai nėra alternatyva NATO“, – atsakė J. Stoltenbergas.

 

„Tai iš tikrųjų yra būdas sustiprinti NATO, ir mes neturėtume eiti keliu, rodančiu, kad bandome atskirti Europą nuo Šiaurės Amerikos. Jėgų suteikia tai, kad Europa ir Šiaurės Amerika yra kartu NATO“, – sakė J. Stoltenbergas.

NATO valstybės narės, nepriklausančios ES, dengia 80% NATO išlaidų gynybai, o čia „kalba ne tik apie išteklius, bet ir apie geografiją“, sakė J. Stoltenbergas.

 

„Jei žiūrėtume į pietus, turime Turkiją – sąjungininkę, kuri nėra ES narė, bet kuri yra svarbi pietiniam flangui. Šiaurėje turime tokias šalis kaip Norvegija ir Islandija, galbūt ne pačios didžiausios karinės galios, bet vis tiek itin svarbios transatlantiniam ryšiui, Šiaurės Amerikos ir Europos apsaugai. O Vakaruose jūs turite JAV, Kanadą ir Jungtinę Karalystę“, – aiškino jis.

„Taigi NATO stiprybė ta, kad sujungiame Europą ir Šiaurės Ameriką; kartu mums tenka 50 % ekonominės galios vaidmenų; 50% karinės galios vaidmenų, todėl tol, kol esame kartu, galime nusiųsti žinią bet kuriam priešininkui, kad galime apsaugoti visus sąjungininkus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: