„Čia jų milijonai. Už 1 centą.“ 155 mm armada. Ukraina gali būti išgelbėta  (7)

Prezidentas J. Bidenas turi teisę aprūpinti Kyjivą „pertekliniais“ artilerijos sviediniais, gulinčiais JAV sandėliuose, tačiau jis to nedaro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltieji rūmai gali absoliučiai legaliai nusiųsti į Ukrainą milijonus artilerijos sviedinių, kurių trūkumą patiria Ukrainos ginkluotosios pajėgos, tačiau J. Bideno administracija šio žingsnio nežengia, rašo „Forbes“.

Leidinio žurnalistai pažymi, kad Rusijos Federacija dabar per dieną mūšio lauke naudojamų sviedinių skaičiumi Ukrainą lenkia mažiausiai 5 kartus – 10 tūkstančių Rusijos armijos, palyginti su 2 tūkstančiais, naudojamais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų. J. Bidenas turi galimybę duoti Kyjivui taip reikalingos amunicijos nelaukdamas, kol Žemieji Kongreso rūmai nuspręs dėl 60 mlrd. USD pagalbos Ukrainai.

„Forbes“ straipsnyje teigiama, kad vienas iš Amerikos įstatymų suteikia prezidentui teisę parduoti su nuolaida ar net atiduoti bet kokius ginklus, kurie yra pripažinti „pertekliniais“ ir nereikalingi kariuomenei. Mes kalbame apie 500 milijonų dolerių vertės prekių perdavimą per metus. Nes dokumente nei žodžiu neužsimenama apie apribojimus, nustatant jų vertę.

Tiesą sakant, prezidentas vieną sviedinį gali įvertinti vienu centu. Žurnalistai pastebi, kad J. Bidenas labai retai naudojasi savo, kaip Baltųjų rūmų savininko, galimybėmis padėti Ukrainai. O kai jis jomis pasinaudojo, tai buvo sudėtingos schemos dalis, pagal kurią JAV atidavė perteklinius ginklus trečiosioms šalims – Ekvadorui ir Graikijai – ir paprašė jų nusiųsti Ukrainai dalį savo „perteklinių“ ginklų.

 

Autoriai teigia, kad nėra jokios teisinės priežasties, kodėl J. Bidenas šiuo klausimu nepasinaudoja savo, kaip prezidento galiomis ir neperduoda amunicijos tiesiai Ukrainai.

Šiuo metu JAV kariuomenės sandėliuose yra 4,6 mln. „nereikalingų“ 155 mm kalibro sviedinių, kuriuos prezidentas savo sprendimu galėtų atiduoti Ukrainai, neišleisdamas pinigų iš Amerikos biudžeto.

 

Vienintelis dalykas yra tai, kad JAV vyriausybė negali teisėtai sumokėti už pristatymą gavėjui. Tačiau rasti pinigų jų nugabenimui į Vokietiją, pervežimui į Kyjivą, būtų daug lengviau, nei laukti kelis mėnesius, kol respublikonai sutiks įforminti šį klausimą naujo priimto įstatymo lygmeniu.

Žurnalistai mano, kad J. Bidenas greičiausiai neina šiuo keliu dėl to, kad dar lauktų, kol bus priimtas pagalbos Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui įstatymo projektas, kuriame Kyjivo reikmėms numatyta 60 mlrd. dolerių. Tai suteiks galimybių įsigyti, gaminti ir kurti įvairesnius ginklus, kuriuos Ukraina gali panaudoti mūšio lauke.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(14)
(57)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: