„Trilijonai į minusą.“ Va čia tai Rusijos biudžetas. Kažkas neįtikėtino  (1)

Pasak analitikų, „pinigų kritimas prasideda“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Va čia tai Rusijos biudžetas. Kažkas neįtikėtino.

Rusijos Federalinio biudžeto deficitas – 3,23 trilijono rublių – pasirodė esantis tik dalis dar didesnės „skylės“: 2023 m. Rusijos Federacijos konsoliduotas biudžetas, preliminariais Federalinio iždo skaičiavimais, buvo įvykdytas su 3,91 trilijono rublių deficitu, pranešė „Interfax“.

Tai beveik dvigubai didesnis deficitas nei metais anksčiau: 2022 metais deficitas siekė 2,11 trilijono rublių. Metinės konsoliduoto biudžeto pajamos padidėjo 11,3 % iki 59 trilijonų rublių, išlaidos – 14,1 % iki 63 trilijonų rublių.

Regionų biudžeto pajamos buvo 200 milijardų rublių mažesnės nei išlaidos, o valstybės nebiudžetinės lėšos fonduose – sumažėjo dar 489 mlrd. rublių.

Būtent konsoliduotas biudžetas atspindi vadinamojo biudžeto impulso dydį – kiek valstybė įneša pinigų į ekonomiką. Centrinio banko atlikta analitikų makroekonominė apklausa apima ne federalinio, o konsoliduoto biudžeto balansą. Pernai jis siekė daugiau nei 2 % BVP, o šiemet analitikai prognozuoja, kad jis sumažės iki 1,4 %.

2024 metų federalinio biudžeto deficitas planuojamas perpus mažesnis nei 2023 metais – 1,6 trilijono rublių. Tiesa, dauguma ekspertų šiuos planus vertina itin optimistiškai, manydami, kad realybėje „skylė“ bus didesnė (pavyzdžiui, MMI analitikai mano, kad ji išliks praėjusių metų lygyje, o analitikai iš „Kieti skaičiai“ – kad viršys planą 0,1–1,5 trilijono rublių).

 

Sausį biudžeto išlaidos išliko normalios – 2,7 trilijono rublių, net mažiau nei 2023 metų sausį, o deficitas siekė tik 300 mlrd. rublių. Bet atrodo, kad jie negalėjo ilgai išsilaikyti. Vasarį MMI analitikai atkreipė dėmesį į „Elektroninio biudžeto“ duomenis: per 13 dienų išleista 1,83 trilijono rublių, arba 140 mlrd. rublių per dieną. Tai 55 % daugiau nei 2023 metų vasarį, kai Finansų ministerija per dieną išleisdavo 91 milijardą rublių. Pasak MMI analitikų, „pinigų kritimas prasideda“.

 

Tikriausiai kartojasi 2022 metų pabaigos – 2023 metų pradžios istorija, kai Finansų ministerija per 2 mėnesius išleido 10 trilijonų rublių, paankstindama karines išlaidas, argumentuoja MMI analitikai. Finansų ministerija to kol kas nekomentuoja.

Centrinis bankas mano, kad regionų biudžetų problemos gali paaštrėti. Pernai pastebimai augo nuosavos regionų biudžetų pajamos (daugiausia dėl pajamų mokesčių, kurių dalis regionų pajamose siekė rekordinę 27,7 %), o 33 regionuose iš 85 buvo biudžeto perteklius. Neatsižvelgiant į biudžeto pervedimus, deficitas sumažėjo 200 milijardų rublių iki 4,1 trilijono rublių. Tačiau šiais metais „numatomas regionų biudžetų deficitas sumažėjus jų pajamoms ir padidėjus išlaidoms“, – rašo Centrinis bankas savo regionų ekonomikos apžvalgoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(68)
(0)
(68)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: