„Krymas nebus Ukrainos!“ Ką Navalnas pasakė apie Ukrainą (Video)  ()

Opozicionierius pasmerkė ginkluotą agresiją prieš Ukrainą ir 2014-aisiais, ir 2022-aisiais. Politikas pripažino Rusijos ginkluotųjų pajėgų buvimą Rytų Ukrainoje ir tvirtino, kad Krymas daugiau niekada netaps Ukrainos teritorija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-17 „Krymas nebus Ukrainos!“ Ką Navalnas pasakė apie Ukrainą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį, vasario 16 d., Rusijos Federacijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba paskelbė, kad kalėjime mirė Rusijos opozicijos politikas Aleksejus Navalnas.

„Focus“ surinko garsiausius Navalno teiginius apie Ukrainą.

Maidano revoliucija

2014 metų sausį Liaudies aljanso partija, vadovaujama Aleksejaus Navalno, išreiškė paramą Maidano revoliucijos dalyviams Ukrainoje ir pasmerkė smurtinį valdžios vykdomą protesto slopinimą.

Pareiškime taip pat teigiama, kad Ukrainos narystė Europos Sąjungoje neprieštarauja Rusijos interesams, kuri taip pat turėtų judėti europinių vertybių link.

Karas Donbase

2015 metų gegužę interviu „Laisvės radijui“ Navalnas Rusijos vyriausybės politiką Ukrainos atžvilgiu pavadino nusikaltimu. Jis pareiškė, kad Rusijos Federacija turėtų nedelsdama išvesti savo karius ir nustoti remti kovotojus Donbase.

2017 metais interviu televizijos kanalui „Dožd“ Navalnas pripažino Rusijos karių buvimą Ukrainos rytuose, taip pat pareiškė, kad jei bus išrinktas į prezidento postą, įvykdys Minsko susitarimus ir išves Rusijos karius iš Donbaso teritorijos.

„Žinoma, mūsų kariai yra. Žinoma, yra ginkluotų grupuočių, kurios palaiko ryšį su Rusija tiesiogiai, tai ne kartą pripažino, ypač šių nepripažintų respublikų vadovai. Jie tiesiai sako, kad be Rusijos paramos, be Rusijos karių, jie negali kautis“, – sakė politikas.

Krymo aneksija

Kalbant apie Krymo aneksiją, 2014 m. spalio 14 d. Navalnas davė interviu „Maskvos aidas“ vyriausiajam redaktoriui Aleksejui Venediktovui ir pareiškė, kad Krymas neva yra Rusijos Federacijos dalis ir „niekada netaps Ukrainos dalimi artimiausioje ateityje“.

Kartu politikas pripažino, kad pusiasalį rusai užėmė „šiurkščiai pažeisdami visas tarptautines normas“. Paklaustas, ar ketina grąžinti Krymą Kijevo kontrolei, jis ištarė skambią frazę apie „sumuštinį“.

 

„Ar Krymas yra sumuštinis su dešra, ar atvirkščiai?“.

2015 metų gegužę interviu „Laisvės radijui“ Navalnas teigė, kad Rusijos užgrobtas Krymas buvo „šiurkštus tarptautinių susitarimų pažeidimas“, tačiau, anot jo, problemos „negalima greitai išspręsti“.

2017 metų liepą interviu „Maskvos aidui“ Navalnas pareiškė, kad jei bus išrinktas Rusijos Federacijos prezidentu, surengs „sąžiningą referendumą“ okupuoto pusiasalio teritorijoje, dalyvaujant ES ir Ukrainai.

2023 metų vasarį, po metus trukusio visapusiško karo Ukrainoje, Navalnas pripažino Krymą ukrainietišku.

„Kokios yra Ukrainos sienos? Jos yra tokios pat kaip Rusijos – tarptautiniu mastu pripažintos, apibrėžtos 1991 m. Mes, Rusija, jas pripažinome ir tada. Rusija turi pripažinti šias sienas dabar. Nėra čia apie ką diskutuoti", – sakė Navalnas.

 

Jis pažymėjo, kad beveik visos pasaulio sienos yra „atsitiktinės ir sukelia kažkieno nepasitenkinimą“, tačiau kovoti dėl jų neverta.

Viso masto invazija į Ukrainą

Navalnas pasmerkė Rusijos pradėtą ​​plataus masto karą Ukrainoje, 2022 m. vasario 28 d. paskelbdamas atitinkamą įrašą savo „Telegram“ kanale.

„Turime parodyti, kad nepalaikome šio kruvino karo. Kviečiame visus rusus į pilietinį nepaklusnumą. Netylėkite. Priešinkitės“, – rašė jis.

Vėliau, 2022 m. kovo 2 d., Navalnas paragino rusus eiti į mitingus prieš karą Ukrainoje. Jis kvietė visus, nesutinkančius su Rusijos agresija, eiti į pagrindinę miesto aikštę kiekvieną darbo dieną 19 val., o savaitgaliais ir švenčių dienomis – 14 val.

„Sukandę dantis ir nugalėdami baimę turime išeiti ir reikalauti, kad karas būtų baigtas. Kiekvieną areštą turi pakeisti du“, – kalbėjo politikas.

 

2022 metų gruodį Navalnas taip pat pasmerkė Rusijos ginkluotųjų pajėgų smūgius Ukrainos civilinei energetikos infrastruktūrai.

„Nuostabu, kaip piktybiškai ir su pasimėgavimu mūsų propagandistai (mano atveju radijo taškas kameroje) kalba apie Ukrainos energetinės sistemos sunaikinimą. Užspringę iš džiaugsmo jie davė žinią, kiek miestų liko be elektros, kiek žmonių be šilumos“, – pareiškė politikas.

Pirmųjų plataus masto karo metinių išvakarėse, 2023 metų vasario 20 dieną, Navalnas taip pat paskelbė tekstą, kuriame ragino „palikti Ukrainą ramybėje ir suteikti jai galimybę vystytis taip, kaip nori jos žmonės“. Jis taip pat pareiškė, kad reikia išvesti visus Rusijos karius iš Ukrainos.

„Karo tęsimas yra tik bejėgiškumo isterija, o jo pabaiga yra stiprus žingsnis“, – sakė Navalnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()