„Tai beveik prilygsta Ukrainos stojimui į NATO“. Pasirašytas ilgalaikis susitarimas (Video)  ()

„Mūsų parama yra ne tik ilgalaikė, bet ir kolektyvinė.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį, vasario 16 d., Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje. E. Macronas tai pareiškė per spaudos konferenciją žiniasklaidai.

E. Macronas sakė, kad džiaugiasi galėdamas pasveikinti V. Zelenskį Paryžiuje. Jis pridūrė, jog tai jau trečias Ukrainos prezidento vizitas per plataus masto Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Šiandien norėčiau perteikti visiems Ukrainos žmonėms mūsų susižavėjimą ir ryžtą toliau remti Ukrainą. Tai ilgalaikė parama. Ji bus tokia pat stipri, kokia buvo [Rusijos invazijos į Ukrainą] pradžioje ir tik stiprės. Būtent tokia dvasia pasirašėme susitarimą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje. Jame sukonkretinami įsipareigojimai, kuriuos prisiėmėme kartu su G7 šalimis per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje praėjusių metų liepą. Be to, mūsų parama yra ne tik ilgalaikė, bet ir kolektyvinė, nes JK jau pasirašė [sutartį], taip pat ir Vokietija. Ir būtent šiuo keliu eina visos G7 šalys“, – sakė Prancūzijos prezidentas.

 

E. Macronas teigė, kad susitarimas pasirašytas 10 metų, jis galios iki Ukrainos prisijungimo prie NATO. Taip pat Prancūzija įsipareigojo 2024 metais Ukrainos karinėms reikmėms papildomai skirti 3 mlrd. eurų. Susitarimas padės sustiprinti Ukrainos gynybinius pajėgumus, apsaugoti jos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, pridūrė E. Macronas.

 

Per spaudos konferenciją V. Zelenskis pažymėjo, kad sutartyje Prancūzija aiškiai ir iš esmės remia Ukrainos narystę NATO. Dokumente taip pat minimos sankcijos Rusijai ir šalies agresorės politinės vadovybės atsakomybė, Ukrainos ir Prancūzijos bendradarbiavimas informacijos ir kibernetinio saugumo, žvalgybos ir kontržvalgybos, ypatingos svarbos infrastruktūros apsaugos ir kt. srityse.

Sausio 15 dieną tapo žinoma, kad Kanada taip pat įteikė Ukrainai saugumo sutarties projektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()