„Žinau, kas bus sekantis.“ Dirbo „Sputnik Lietuva“ propagandistu. Pasidavė saugumui su „dovanėlėmis“ (Video)  ()

Buvęs Rusijos propagandistas pasidavė Latvijos žvalgybos tarnyboms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs „Sputnik Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Maratas Kasemas, kuris Latvijoje buvo sulaikytas ir vėliau nubaustas pinigine bauda, ​​nusprendė pasiduoti vietos žvalgybos tarnyboms ir į Rusiją nebegrįžti.

Apie tai jis pasakojo interviu „Novaja Gazeta Europa“ žurnalistui Iljai Azarui.

Kasemas į Latviją atvyko 2022 metų pabaigoje. Jis buvo sulaikytas už bendradarbiavimą su Kremliaus propagandos agentūra ir suimtas sausio 5 d., įtariant ES sankcijų apėjimą.

Anot Kasemo, tuomet jis atvyko „ne tuščiomis“, o su „dovanėlėmis“ Latvijos specialiosioms tarnyboms, kurioms tyčia nuėjo pasiduoti.

Kaip aiškino buvęs propagandistas, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, „jam tapo visiškai aišku, kad toliau yra Latvija ir Baltijos šalys apskritai“.

„Na, galbūt Moldova bus tarp jų. Tačiau bet kuriuo atveju tai įvyks. Tai man sukėlė paniką ir pradėjau galvoti, kaip sustabdyti savo veiklą Rusijoje“, – pažymėjo jis.

Kasemas yra Latvijos pilietis. Jis teigia, kad niekada neturėjo Rusijos paso – tik leidimą gyventi, o respublikoje turi „draugų, giminių ir nekilnojamojo turto“. Anot buvusio propagandisto, 2022 metų vasario 24 diena buvo ta data, po kurios jis „išvydo šviesą“ ir nusprendė, kad nebenori turėti nieko bendro su Putino režimu.

Paklaustas, kodėl iš karto neišvyko, o dar apie 10 mėnesių dirbo „Sputnik Lietuva“, Kasemas sakė „labai išsigandęs“, kaip jį priims Latvijoje. Tačiau svarbiausia problema buvo kompromituojančių įrodymų buvimas.

 

„Bendrovė „Rossija segodnia“ („Rusija šiandien“) turi apie mane kompromituojančios medžiagos, kurios nenorėčiau matyti paskelbtos. Ji susijusi su mano asmeniniu gyvenimu“, – patikslino Kasemas.

Po suėmimo Latvijoje jis buvo Centriniame Rygos kalėjime. Rusijos užsienio reikalų ministerija pavadino Kasemo sulaikymą žmogaus teisių ir laisvių pažeidimu, o „Rossija segodnia“ generalinis direktorius Dmitrijus Kiseliovas ir Valstybės Dūmos deputatė Marija Butina piketavo prie Latvijos ambasados ​​ragindami paleisti propagandistą.

Balandžio pabaigoje Kasemas buvo paleistas už užstatą su pasižadėjmu neišvykti. Jam buvo skirta 15,5 tūkst. eurų bauda už „neteisėtą intelektualinį ir fizinį Rusijos rėmimą asmeniniais ir savanaudiškais sumetimais“, o po to paleistas. Praėjusią vasarą Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad Kasemas išvyko iš Latvijos, „bijodamas, kad bus atnaujintas baudžiamasis persekiojimas“.

 

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Europos Sąjunga blokavo „Sputnik“ ir RT išteklius savo teritorijoje, apkaltindama juos dezinformacijos skleidimu. Pati Latvija dar anksčiau uždraudė „Rossija segodnia“, kuriai priklauso „Sputnik“, darbą, tai aiškindama asmeninėmis ES sankcijomis Kiseliovui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(73)
(3)
(70)

Komentarai ()