Užsiminė pats Putinas. Mirties išvakarėse Navalnas turėjo būti iškeistas  ()

Apie tai interviu amerikiečių žurnalistui Tuckeriui Carlsonui užsiminė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-17 Užsiminė pats Putinas. Mirties išvakarėse Navalnas turėjo būti iškeistas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kad opozicijos lyderis artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais turėjo būti iškeistas į Vadimą Krasikovą.

Pagrindinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino priešininkas Rusijoje Aleksejus Navalnas tikriausiai miręs. Apie tai penktadienį, vasario 16 d., pranešė Rusijos Federacijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba, tačiau Vakarų žiniasklaida klausia savęs, kodėl dabar gauta žinia apie tariamą svarbiausio Rusijos Federacijos politinio kalinio mirtį, rašo Vokietijos „Bild“.

Kaip skelbia leidinys, Navalnas artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais galėjo būti iškeistas į rusą Vadimą Krasikovą, kuris Berlyno Tiergarten parke nužudė buvusį čečėnų vadą. Pats Putinas apie galimus mainus kalbėjo interviu amerikiečiui Tuckeriui Carlsonui.

„Navalno mirtis parodo, kokia nestabili iš tikrųjų yra Putino sistema. Jei situacija būtų stabili, Kremliui nereikėtų kalinti, kankinti ir žudyti oponentų. Išoriniam pasauliui Putinas elgiasi taip, lyg būtų 100 % įsitikinęs savo galia. Nužudymas parodo, kaip jis bijo Rusijos opozicijos“, – sakė Julius von Freytag-Loringhofen, Friedricho Naumano fondo Maskvoje vadovas 2018–2020 m.

Ir nors artimiausi opozicionieriaus sąjungininkai jo mirties dar nepatvirtino, Rusijos ir Vakarų ekspertai tvirtina, kad kaltas Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas.

„Nėra jokių abejonių, kad Putinas atsakingas už Navalno mirtį. Kremlius 2020 metais surengė apnuodijimo ataką prieš Navalną, 2021 metais įkalino ir išsiuntė į koloniją už poliarinio rato pačiomis baisiausiomis sąlygomis“, – pabrėžia „Bild‘.

Kodėl Navalnas turėjo mirti dabar

 

Vakarų ekspertų nuomone, A. Navalnas, iš pirmo žvilgsnio, nekelia jokios grėsmės V. Putinui artėjančiuose rinkimuose. Tačiau, anot leidinio, buvo pranešimų apie galimą sandorį: Rusija susigrąžins žudiką Vadimą Krasikovą, o mainais paleis amerikiečių žurnalistą Evaną Herškovičių ir Aleksejų Navalną. Tačiau, anot analitikų, Kremlius to daryti aiškiai jokiomis aplinkybėmis nenorėjo. Ir apskritai, kaip teigia leidinys, Kremlius galėtų matyti viską kitaip.

„Jei oficialūs, t. y. suklastoti, rinkimų rezultatai per daug skirsis nuo realių, tai gali sukelti naują demonstracijų bangą. Taip pat kelti abejonių dėl V. Putino požiūrio jėgos struktūrose“, – siūlo ekspertai.

 

Jie mano, kad Kremlius apskaičiavo, kad jei per pseudoprezidento rinkimus įsižiebtų kibirkštis, A. Navalnas galėtų ją paversti gaisru – net iš kalėjimo, nes jis buvo Rusijos nepasitenkinimo Putinu personifikacija.

„Jis buvo pagrindinė demonstracijų figūra. Vienintelė alternatyva, neištikimas sistemai. Jam tikrai netrūko pasitikėjimo savimi“, – pabrėžia analitikai.

2020 metais pagrindinis Rusijos opozicijos veikėjas pareiškė, kad „laisvuose ir sąžininguose rinkimuose“ būtų nugalėjęs Putino partiją. Ekspertai primena, kad 2013 metais A. Navalnas įrodė, kad gali pasiekti gerų rezultatų: Maskvos mero rinkimuose jis surinko 27 % balsų.

„Kremlius priėmė šį rezultatą kaip aiškų įspėjimą, kad jis daugiau niekada nedalyvautų rinkimuose“, – pažymėjo „Bild“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()